Kultura
V lani izdani zbirki je avtorica na radikalen način ubesedila svoje misli o življenju, spolu in telesu sodobnega človeka nasploh. Foto: Emka
Kot je pojasnil Veno Taufer, je nagrajenko Golobovo prosil za pojasnilo glede zavračanja denarne nagrade. Taufer je dejal, da sicer razume zavrnitev iz načelnih razlogov, katerih vsebina po njegovih besedah ne sme zanimati nikogar. Golobovo pa je prosil, naj pojasni, kateri so razlogi "osnovne higiene", zaradi katerih zavrača denarni del nagrade. "Tu je vpleteno nekaj, kar nehote in pravzaprav nujno namiguje na nekaj nesnažnega," je utemeljil vprašanje. Foto: BoBo

Jenkova nagrada Anji Golob; zapleti s podelitvijo

Pesnica je iz načelnih razlogov zavrnila denarni del nagrade
21. oktober 2014 ob 08:27,
zadnji poseg: 21. oktober 2014 ob 08:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko letos prejme Anja Golob za svojo zbirko pesmi Vesa v zgibi. Slovesno podelitev, napovedano za danes, so včeraj iz objektivnih razlogov odpovedali.

Pesnica je nase opozorila že s svojim prvencem V roki, ki ga je izdala leta 2010. Knjiga, katere zgovorni naslov spada v strokovno terminologijo športa, je nov korak v neskončni prostor poezije, ki se od pesničinega prvega poskusa razlikuje po tem, da na videz preprostejši pesniški postopki porajajo bolj razplasteno sporočilo, je v utemeljitvi zapisala Jelka Kernev Štrajn. Pesničin odnos do sveta odlikuje tesna prepletenost z ubeseditvenimi postopki, pri čemer daje vedeti, da je vse, česar se oprime, nekaj krhkega, a se hkrati ne izogiba kritičnemu soočanju s svetom.

Njeni stihi ne govorijo naravnost, raje zakrožijo okoli tistega, kar imajo povedati, zavedajoč se občutljivosti svojega početja, ob tem dodaja Štrajnova.

Golobova zavrnila denarno nagrado
Golobova je v pisni izjavi zapisala, da se zahvaljuje strokovni žiriji za nagrado. "Čestitam sonominirankama in sonominirancema. Jenkovo nagrado sprejemam, vesela sem je, v čast mi je. Iz načelnih razlogov in iz razlogov po mojem mnenju osnovne higiene pa zavračam sprejem pripadajoče denarne nagrade. Pri ničemer, kar je povezano z denarno nagrado, ne želim sodelovati," je zapisala Golobova.

Za nagrado so bili letos nominirani še Peter Kolšek za zbirko Dekleta pojejo, Katja Perat za Davek na dodano vrednost, Radharani Pernarčič za delo Bull-roarer in Peter Škofič za zbirko Sprehajalec ptic.

Letošnjo žirijo so poleg Štrajnove sestavljali še Kristina Hočevar, pesnica in lanska Jenkova nagrajenka, Veno Taufer, pesnik in predsednik DSP, Igor Divjak, literarni kritik in Goran Dekleva, literarni kritik.

Odpoved zaradi odpovedi častnega poljskega konzula
Slovesna podelitev nagrade bi morala potekati drevi v Medani, a so jo včeraj iz objektivnih razlogov odpovedali. Kot je za STA pojasnil predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer, je podelitev odpovedal častni konzul Republike Poljske v Sloveniji Nedjan Brataševac, ki je od lani pokrovitelj finančne nagrade, ki znaša 3500 evrov bruto.

Že lani so se okoli Jenkove nagrade pojavila negodovanja. Najprej je skupina avtoric in avtorjev izrazila protest glede Tauferjeve izjave ob razglasitvi nominirancev za Jenkovo nagrado 2013, da je bila lanska bera izjemno pestra, ker sta bili med nominiranci tudi dve avtorici. Nato je svoje pomisleke glede novega financiranja nagrade v javnem pismu izrazila še pesnica Barbara Korun.

S klikom na spodnjo povezavo lahko prisluhnete oddaji Izšlo je, v kateri je Golobova predstavila zbirko Vesa v zgibi.K. T.
Prijavi napako
Komentarji
mizzi
# 21.10.2014 ob 17:51
Hm, Modrijan, poeni strani trdiš, da nagrada ni šla v prave roke, po drugi pa praviš, da Anje Golob sploh ne poznaš. Kako naj imamo torej tvoje pripombe za kredibilne?
Jasminelle
# 21.10.2014 ob 12:55
No, to, da je intelektualno zavrt in pesniško netalentiran ni kakšna posebna obtožba. To, čemu so namenjeni članki, pa tudi ni osebna obtožba. Novinarji in pesniki, če hočejo v tem svetu delovati, morajo delovati tako. Pravila igre jih presegajo. Lahko si pa pogledaš, koliko ljudi je bilo degradiranih ali neupravičeno povzdignjenih pod Kolškovim peresom in njegovim uredništvom.
Modrijan6
# 21.10.2014 ob 12:52
@Jasminelle

To, kar ste zapisali je huda in težka sodba o pesniku in profesorju Kolšku, ki ga sam visoko cenim in spoštujem. Veste česa se jaz zelo bojim v življenju - strupenega jezika, strupenih misli, ki o človeku pišejo neresnico, ga degradirajo............... in izničijo njegovo dolgoletno delo in ustvarjanje, vam je to skoraj uspelo. Bodite prepričani v svoj prav, jaz pa bom v svojega............
Jasminelle
# 21.10.2014 ob 11:38
"Sam osebno sem pričakoval, da bo nagrado prejel odlični slovenski pesnik Peter Kolšek, ki je že vrsto let na pesniški sceni, širši javnosti pa je zlasti znan kot odlično novinarsko pero časnika Delo."

Bwahahahhahaha.
Deveti maj
# 21.10.2014 ob 10:21
Kaj pa, če gre pa za protest proti vdoru poljskega kapitala v slovensko poezijo?
mendez
# 21.10.2014 ob 20:18
Taufer: "Tu je vpleteno nekaj, kar nehote in pravzaprav nujno namiguje na nekaj nesnažnega," je utemeljil vprašanje.

Ha ha ha, nehote?! Upam, da ne in da je hotela zanalašč dregnit morda v gomilo patološke nesnage v naši literarni srenji, recimo ... In spet je Tauferju ušla seksistična pokroviteljska drža do pesnice, zaskrbljujoče in že simptomatično.
igorak
# 21.10.2014 ob 19:00
Tudi jaz se pridruzujem cestitkam! Odlicna pesniska zbirka.
kajacigan
# 21.10.2014 ob 18:55
Pozdravljeni,
prosim, da avtor članka spremeni napačno navedbo avtorja, Peter Škofič na Denis Škofič.
Hvala.
Jasminelle
# 21.10.2014 ob 12:38
Peter Kolšek je intelektualno zavrt, pesniško netalentirar simbolni manedžer. Njegovi članki so namenjeni izključno temu, da nekoga povzdignejo ali koga drugega oblatijo. To je tudi resnica ved o literaturi: gre za vede, ki zlorabljajo filozofijo ali druge vede z namenom obnavljanja različnih idej, marketinga in podobno. V Sloveniji je to še posebej opazno. Ne samo, da je kuhinja celo v pesniškem svetu, pesniški svet operira izključno po gangsterskih principih.
Modrijan6
# 21.10.2014 ob 12:30
@Jasminelle

Ne vem, kaj naj bi pomenil tale vaš posmehljiv Bwahahahaha.................., lahko pojasnite??????? Novinar in pesnik Peter Kolšek in nekdanji profesor slovenskega jezika na Viški gimnaziji v Ljubljani, je zakon in najbrž bi bila tale novodobna pesnica Anja Golob, ki je vsaj meni popolna neznanka, lahko celo Kolškova učenka. Očitno je kuhinja celo v pesniškem svetu.......
Markinho
# 21.10.2014 ob 10:43
Nagrada seveda ni šla v prave roke, kot še nobena od slovenske osamosvojitve dalje ni šla, razen tiste, ki jo je dobil Dane Zajc. Edina dobra plat letošnje Jenkove nagrade je, da je ni dobila Katja Perat (za svojo ''zbirko'', ki ji še zbirka ne moremo reči, kaj šele knjiga, 20ih napaberkovanih pesmi), daleč najbolj precenjena pesnica, saj je v njeni generaciji vsaj 20 pesnikov boljšh od nje, medijsko pa je izpostavljena samo ona.
kajacigan
# 21.10.2014 ob 18:56
Čestitke Anji Golob. :)
Modrijan6
# 21.10.2014 ob 09:28
Tale nagrada pa je vsaj zame eno veliko razočaranje - prepričan sem, da letos ne gre v prave roke. Sam osebno sem pričakoval, da bo nagrado prejel odlični slovenski pesnik Peter Kolšek, ki je že vrsto let na pesniški sceni, širši javnosti pa je zlasti znan kot odlično novinarsko pero časnika Delo.
Kazalo