Delo Aj VejVeja pred kapelico v parku. Foto: EPA
Delo Aj VejVeja pred kapelico v parku. Foto: EPA
Muzej se ponaša z eno najboljših zbirk del britanskega kiparja Henryja Moora. Foto: EPA

Sodniki so muzej, ki so ga leta 1977 odprli v Wakefieldu, označili kot "resnično izjemni muzej, ki se ponaša z drzno umetniško vizijo". Naslov muzej leta je muzeju prinesel tudi nagrado za 100.000 funtov (okoli 125.000 evrov), poroča BBC.

"Zelo smo si prizadevali, da bi razvili nekaj, kar je edinstveno ne le v tej državi, temveč širše v Evropi in drugje. Ta nagrada potrjujejo, da delamo v pravi smeri," je ob tem dejal ustanovitelj muzeja Peter Murray. "Začeli smo s 1000 funti in brez osebja. A takrat leta 1977 sem čutil, da se lotevamo nekaj posebnega, saj je pokrajina res zelo posebna."

Izjemna kulisa za izjemna dela
V parku, ki leži ob zgradbi kolidža Bretton Hall blizu Wakefielda, so v preteklih letih gostili izjemne razstave avtorjev, kot so Eduardo Paolozzi, Lynne Chadwick, Aj VejVej, Joan Miro, Jaume Plensa in Yinka Shonibare. Muzej se lahko pohvali tudi z eno največjih evropskih zbirk Henryja Moora in deli Barbare Hepworth in Anthonyja Care, poleg zunanji razstavnih površin pa ima muzej še več notranjih galerij.

Maja je v muzeju razstavo svojih odprl znameniti kitajski umetnik Aj VejVej. To je njegova prva razstava v Veliki Britaniji po štirih letih. Njegova dela so na ogled v kapelici iz 18. stoletja in okoli nje. Za njeno prenovo je muzej pred kratkim odšel dobrih 600.000 evrov.

"S popolno kombinacijo umetnosti in pokrajine je muzej od skromnih začetkov postal eden najboljših muzejev na prostem, kar si jih lahko zamislimo," je ob razglasitvi dejal predsednik žirije Stephen Deuchar.

Letos so se v ožji izbor za laskavi naziv muzej leta uvrstili še galerija Hayward, Tate Modern in Ditchling Museum of Art v vzhodnem Sussexu.