Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 66 glasov Ocenite to novico!
Milanka Bavcon
Milanka Bavcon je bila ena največjih zvezd RTV-ja. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Milanka Bavcon
Milanka Bavcon je bila izjemno karizmatična. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Milanka Bavcon
Leta 1973 je vodila mednarodni festival Slovenska popevka v ljubljanski Hali Tivoli. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Milanka Bavcon
Od leta 1969 pa vse do prezgodnje smrti junija leta 1985 v Sloveniji in tudi zunaj nje praktično ni bilo kraja, kjer ne bi nastopila in s svojim šarmom navdušila, bila je kot magnet, poslušalci in gledalci so jo vzljubili hipoma. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Milanka Bavcon
Milanka Bavcon intervjuva gosta v terenskem studiu Vala 202 v Radencih. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Milanka Bavcon
Na Slovenski popevki leta 1973. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO
Milanka Bavcon
Na naslovnici Jane. Foto: Muzejska zbirka RTV SLO

Napovedovalka, ki ni poznala treme - neponovljiva Milanka Bavcon

Ob 70. obletnici rojstva Milanke Bavcon
28. oktober 2016 ob 06:19
Ljubljana - MMC RTV SLO

So ljudje, ki so se s svojim delom in pojavljanjem v medijih za zmeraj zapisali v zgodovino javne RTV Slovenija, naredili so tako velik vtis, da so za seboj pustili svojevrsten pečat in neizbrisno sled, postali so nesmrtni.

Med tako velike medijske osebnosti zagotovo spada nepozabna Milanka Bavcon - RTV-napovedovalka, voditeljica, novinarka, redaktorica in urednica na Valu 202, ki bi v torek 1. novembra praznovala 70. rojstni dan.

Karizmatična RTV-napovedovalka in voditeljica vseh časov je v 70. letih in v delu 80. let 20. stoletja veljala za enega najbolj priljubljenih obrazov malega ekrana.

Vsebine ob današnjem dnevu RTV Slovenija
Na Radiu Si boste lahko prisluhnili pogovoru z v. d. direktorja RTV Slovenija Markom Fillijem, na TV Slovenija pa bo pogovor z njim v nedeljski oddaji Vikend paket. V petkovih Odmevih bodo osvetlili program in pomen javne televizije, legendarni radijski Studio ob sedemnajstih pa bo predstavil prvi program Radia Slovenija - od tega, kako se rojevajo oddaje, do tega, kdo jih ustvarja. Na Radiu Maribor bodo opozorili na zgodovinsko ozadje nastanka prvega slovenskega radia, v mariborskem centru pa bodo pripravili tudi sprejem za upokojenega radijskega in televizijskega novinarja Frančka Jauka, ki je pred kratkim prejel eno najvišjih priznanj - zlati grb mesta Maribor.

Slovenska Marilyn Monroe
Milanka Bavcon je bila vrhunska RTV-napovedovalka in voditeljica, slovenska Marilyn Monroe, po mnenju mnogih še danes velja za eno največjih zvezd RTV-ja. Milanka je izžarevala posebno ženstvenost, magičnost, karizmo, eleganco, še posebej je blestela na javnih prireditvah – kot voditeljica na primer na Slovenski popevki, ki jo je vodila od leta 1972 do 1979. Veljala je za zaščitni znak Slovenske popevke, festival je imel takrat mednarodni značaj.

Najprej napovedovalka sporedov, kmalu prodor na Radio
Milanka je govorila več tujih jezikov, na ljubljanski filozofski fakulteti je študirala francoščino, angleščino in italijanščino in se v času študija na prigovarjanje očeta leta 1969 prijavila na avdicijo, ki jo je z lahkoto opravila. Sprva je bila napovedovalka sporedov na TV Ljubljana, že leta 1970 je naredila preboj, ki je uspel le redkim, kot napovedovalko so jo redno zaposlili na Radiu Ljubljana. S svojo govorno interpretacijo je hipoma osvojila srca radijskih poslušalcev. Kot mi je leta 1977 zaupala v enem izmed pogovorov, preboj na Radio ni bil lahek, ker so bila sita takratnih komisij neizprosna. Govorno se je urila pri Ani Mlakar in Ajdi Lesjak. Na začetku radijske napovedovalske poti ji je bil v veliko oporo Vili Vodopivec.

Vabljeni v torek, 1. novembra, ob 12.05, da na 1. radijskem programu Radia Slovenija prisluhnete oddaji Na današnji dan v kateri se bomo spomnili tudi Milanke Bavcon. Zavrteli bomo krajši odlomek Literarnega večera iz leta 1971, v katerem Milanka prebira spremno besedo.

Vzpon med bralce osrednje informativne oddaje TV Dnevnik
Po prihodu na Radio Ljubljana so jo v svoje okolje povabili tudi televizijci, kjer je brala TV Dnevnik. Na novinarsko vprašanje, kako se kot bralka pripravlja na TV Dnevnik, je leta 1973 odgovorila: »Bralke TV Dnevnika se začnemo pripravljati že ob 17.00, ko pridemo k frizerju, že takrat vemo, zakaj se pripravljamo. Potem pride vaja ob 19.00 pred kamerami, se usedemo, luči se prižgejo in koncentracija se stopnjuje, vrh koncentracije dosežemo tik pred začetkom TV Dnevnika, močno koncentrirani pa moramo biti bralci TV Dnevnika skozi celo oddajo, saj gre za živo oddajo, veliko vesti pride tudi med TV Dnevnikom in takrat beremo tekst 'prima vista' ..., zato je koncentracija takrat še posebej pomembna, da ne bi naredili nepotrebnega lapsusa.«

Odhod na Val 202
Milanka je po sedmih letih napovedovalskega dela zapustila radijske napovedovalce in jeseni leta 1977 odšla na Val 202. Na Valu 202 je delala kot voditeljica, redaktorica in urednica, vmes pa je še zmeraj prebirala TV Dnevnik na takratni TV Ljubljana. Z velikim uspehom je vodila radijsko oddajo Spoznavajmo svet in domovino, vodila številne festivale in prireditve. Plesala je tudi pri folklorni skupini Tine Rožanc in sem pa tja zaigrala tudi na citre in z igranjem na ta zanimiv instrument navdušila poslušalce. Milanka je šest let hodila v glasbeno šolo in se učila igrati na citre, na instrument, ki med ljudmi še danes zbuja veliko zanimanje. Mnogi njeni oboževalci pa so si jo zapomnili kot pronicljivo voditeljico TV oddaje Moda za Vas in številnih živih modnih revij, ki jih je vodila z velik uspehom, dodajmo, da je bila Milanka tudi sama velika poznavalka mode.

Milankin delovni opus
Od leta 1969 pa vse do prezgodnje smrti junija leta 1985 v Sloveniji in tudi zunaj nje praktično ni bilo kraja, kjer ne bi nastopila in s svojim šarmom navdušila, bila je kot magnet, poslušalci in gledalci so jo vzljubili hipoma. V šestnajstletni karieri je vodila 126 oddaj Spoznavajmo svet in domovino, 70 televizijskih oddaj Moda za vas, številne zabavno glasbene prireditve, najrazličnejše festivale zabavne glasbe od Opatije do Portoroža, Ljubljane, Sarajeva, Beograda in Skopja.

Vodila je 140 koncertov s Slovenskim oktetom in Koroškim akademskim oktetom. V sezoni 1973/74 je z dramskim igralcem Milanom Kalanom vodila zelo priljubljen televizijski kviz 3 X 7. Pri vodenju prireditev si je pomagala z odličnim znanjem tujih jezikov. Znano je tudi, da je Milanka sredi sedemdesetih let ob obisku indijskega predsednika na Bledu v angleškem jeziku suvereno vodila slavnostni program. V sedemdesetih letih je vodila tudi zelo pomembno odprtje Mednarodnega kongresa elektronikov in na omenjenem kongresu imenitno recitirala Prešernovo Zdravljico v angleškem jeziku. Nastopov, povezanih z Milanko, je še veliko, na tem mestu vseh niti ne moremo omeniti. V začetku 80. let je za krajši čas odšla v službo v takrat na novo zgrajeni Cankarjev dom in se honorarno še zmeraj vračala na Val 202 in na odre dvoran po Sloveniji, napovedovanju in vodenju prireditev je ostala zvesta do konca svojega življenja.

Največja RTV-zvezda vseh časov
V čem sta bila fenomen in veličina Milankinega dela na RTV-ju? Odgovor je jasen kot na dlani – toliko žara in ponosa, da lahko nastopa pred množicami poslušalcev in gledalcev, zlasti v živo na odrih po Sloveniji in tudi zunaj njih, ni premogla nobena RTV napovedovalka. In Milanka Bavcon se v slovenskih medijih ni ponovila nikoli več - bila je lepa ženska, in kamera jo je sprejela za svojo, prav tako Milanka kamero. Milanka je bila s svojo pojavo enkratna in edinstvena, njeno široko razgledanost in svetovljanskost so takoj prepoznali njeni oboževalci, svoje so dodali še kritiki, ki so bili njenemu delu izjemno naklonjeni in so o njenem delu pisali v presežnikih, tu sta bila še Milankina šarm in eleganca, vse to je bilo dovolj, da je bila rojena ena največjih zvezd naše RTV.

Kratek posnetek z Milanko Bavcon

Zdravko Erjavec, RTV Slovenija
Prijavi napako
Komentarji
seba goričan
# 28.10.2016 ob 08:16
karizmatična in lepotica hkrati
arhitektka
# 28.10.2016 ob 07:54
A v arhivu nimate nobenega posnetka? Prosim.
Calendula
# 28.10.2016 ob 13:20
Res, gospa Milanka sodi v sam vrh nekdanjih RTV voditeljic. A, ne smemo pozabiti tudi na druge izjemne voditeljice, ki so pustile neizbrisen pečat. Danes bi jim težko našli primerjavo.
snjaper
# 28.10.2016 ob 09:50
Tako lep žameten glas je imela, danes je malo takih..
Bormio
# 28.10.2016 ob 09:26
Res je bila najbolj zaželen obraz na TV.
Ko sem bil pri vojakih, so moji "soborci" komaj čakali večerni TV dnevnik, ki ga sicer, če prav je bila to obveznost, niso marali gledati. Gledali in požirali z očmi so njo.
dunbar
# 28.10.2016 ob 09:25
Res prava lepotica, žal sem premlad, da bi se je spomnil...
yoj-mommaj
# 28.10.2016 ob 09:30
http://www.rtvslo.si/mojvideo/avdiovideo
/milanka-bavcon/5346/
nocoment78
# 29.10.2016 ob 02:38
V Yugi je bila selekcija kr huda na vseh podrocjih zato kvaliteta ni bila vprasljiva...
evaevi
# 28.10.2016 ob 11:39
za moj okus pa je bila prva zvezda rtv Slo vseh časov brez dvoma Nataša Dolenc,
pa da njenega glasu niti ne omenim.
evaevi
# 29.10.2016 ob 14:37
lepota gor ali dol - predvsem so bile takrat vse osebe, ki so nam govorile s tv in radia,
jezikovno vrhunsko izobražene.
miha_lj
# 28.10.2016 ob 09:12
najlepša z najlepšim glasom je bila Kristina Remškar. Svetovni sloves pa je doživela ga. Majda pred cca 50 leti. Priimka se ne spomnim.
POLDI
# 30.10.2016 ob 16:09
Neponovljiva generacija, ko je še štela lepota glasu, kakovost podajanja in predvsem osebnost. Žal jim sedanja ne sega niti do kolen, pa ne zaradi pomanjkanja talenta. So samo odsev površnega, hitrega, instant pristopa, h kateremu se zateka celotna družba. Deveti krog pekla pri tem predstavlja govorna oprema oglasov, kjer prevladujeta žensko cviljenje in ščebetanje ter osladno, grleno moško brundanje, kot prava karikatura obeh spolov. Če že reklame ne prevrtim, vsaj dam TV na potiho, da lahko zdržim celotno mučenje. Domnevam, da to nekdo počne zanalašč, kajti vsaka reklama je dobra, ko si jo zapomniš, ne glede na to ali je dobra ali slaba.
juventina10
# 30.10.2016 ob 12:22
danes, voditeljica ne borekla danes, ampak dones, ne bo rekla vreme ampak ureme itd.
evaevi
# 29.10.2016 ob 14:56
Da pa ne bomo samo stokali, pohvalimo tudi današnje vrhunske govorce rtvja,
na prvem mestu nedvomno Mojco Mavec,
ki ima celo odličen in prijazen jezikovni pogovorni kotiček!
Kazalo