Nekateri novega Godzillo primerjajo s komodoškim varanom, drugi pa, malo manj naklonjeno, s tjulnjem. Foto:
Nekateri novega Godzillo primerjajo s komodoškim varanom, drugi pa, malo manj naklonjeno, s tjulnjem. Foto:
V filmu leta 1998 je bil Godzilla precej bolj podoben kakemu tiranozavru, zdaj pa se vrača k svoji prvotni obliki.
Napovednik ne skopari s prizori prestrašenih in bežečih ljudi.

Šele ta teden so namreč po spletu zaokrožile prve malo razločnejše slike pošasti - a kaj, ko si po videnem orjaški kuščar ni prislužil pridevnikov "dih jemajoč" ali "grozljiv", pač pa ... "zavaljen".

Debate so bile živahne predvsem na številnih japonskih forumih poznavalcev; na 2ch je Godzillo na primer nekdo opisal kot "bajsastega in luštkanega", nekdo drug pa, da "ni v formi" in da je še najbolj podoben "igralcu ameriškega nogometa" ali tjulnju. Drugi so bili bolj odpuščajoči: "Kdo se pa ne odebeli okrog pasu v srednjih letih?"

Japonci imajo do kritik seveda določene predpravice: Godzilla se je rodil v njihovi kulturi; prvi in antologijski film s tem protagonistom sega v daljno leto 1954; režiral ga je Iširo Honda; v studiu Toho so jih nato s pošastjo naredili še 28. Po drugi strani pa tudi ne bi smeli soditi prehitro: "Zagotovo je imel tudi svoja debela leta v obdobju Heisei," opozarjajo nekateri in imajo pri tem v mislih zajetnega Godzillo, ki je bil priljubljen v osemdesetih.

Godzillo, ki v filmu meri dobrih sto metrov, so za film ustvarili animatorji novozelandskega studia za digitalno animacijo Weta; čim bolj so ga poskušali približati osnovni ideji pošasti iz petdesetih, ko jo je še igral človek v gumijasti obleki (ime Godzilla je križanec med gorilo in "kudžiro", japonsko besedo za kita.) Po poročilih približno 200 novinarjev, ki so prve odlomke filma na posebni novinarski projekciji že lahko videli, je pošast sicer vsaj toliko dodelana, kot so bile tiste v Warnerjevi lanski poletni uspešnici, Ognjenem obroču.

"Prvi film o Godzilli je bil čisto resna interpretacija žanra filmov o pošastih, tega smo se hoteli držati tudi tokrat," je svoj pristop že pred časom razložil Gareth Edwards, za katerega je to pravzaprav šele drugi - in prvi visokoproračunski - film. "Izvirnik je bil zelo očitna metafora za Hirošimo in Nagasaki; vsaka dobra znanstvena fantastika je pač analogija za kaj drugega. Čeprav se nam ne bo nikoli treba spopasti z ogromno pošastjo, pa imamo cunamije, tornade in jedrske nesreče."

A tudi debeli Godzilla je očitno sposoben pošteno prestrašiti Bryana Cranstona, ki v večini do zdaj objavljenih napovednikov za film predvsem preplašeno bolšči v zrak ali dirja v nasprotni smeri. Ob njem nastopijo še Aaron Taylor-Johnson, Juliette Binoche, Elizabeth Olsen, Ken Watanabe in Sally Hawkins. Cranston in Binocheva igrata poročen par svetovalcev v japonski jedrski elektrarni, ki jo začenjajo tresti elektromagnetni pulzi globoko izpod zemljine skorje.

Godzilla v svetovne - in tudi slovenske - kinematografe prihaja 15. maja. (Japonci bodo morali na film počakati do 25. julija.)