Kultura
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.8 od 16 glasov Ocenite to novico!
SNG Drama Ljubljana
"Avtorji predloga so se veliko ukvarjali z bistvenim vprašanjem, kako in v kakšni obliki povrniti dostojanstvo staremu gledališču," je v svoje poročilo zapisala komisija. "Funkcionalno prenovo stare dvorane so omejili na nujne, minimalne posege za izboljšanje uporabnosti stavbe." Foto: ZAPS
Ključ predlagane zasnove je vgradnja novega, velikega foajeja pod obstoječo gledališko dvorano in stranskima trgoma. Foto: ZAPS
"Predlagana rešitev bo gledališču s pomočjo arhitekture zagotovila, da bo lahko v stalnem stiku z javnim življenjem na ulici, ki je tudi neka vrsta stalnega gledališča na prostem, kjer se tudi odvijajo drame in komedije." Foto: ZAPS
Začetek prenove je predviden v letu 2019, rešitev finančne plati projekta ministrstvo vidi v t. i. kulturnem evru. Foto: ZAPS

Dodaj v

Prenova ljubljanske Drame: nevsiljiv prizidek kot "uprizoritveni stroj"

Znani rezultati natečaja za celovito prenovo ljubljanske Drame
19. junij 2017 ob 16:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Komisija natečaja za celovito prenovo SNG-ja Drama Ljubljana je izbrala zmagovalni projekt in podelila še tretjo nagrado in priznanja. Nagrajeni nalogi ustrezata tako željam ansambla kot tudi arhitekturnim in urbanističnim pogledom članov komisije, ugotavlja ravnatelj Igor Samobor.

Prvo nagrado je komisija podelila projektu, katerega avtorji so Matija Bevk, Vasa J. Perović, Samo Bojnec, Valentin Tribušon, Urban Petranovič, Mitja Usenik, Irene Salord Vila in Andrej Ukmar.

Kakšna je časovnica?
Naslednji korak bo podpis pogodbe s projektantom, sledila bo priprava projektne naloge, na gradbeno dovoljenje pa po Samoborjevih besedah upajo v letu oziroma poldrugem letu dni. Od tu naprej pa je, kot je povedal, vse odvisno od tega, ali bodo za prenovo ljubljanske Drame rezervirana sredstva v proračunu ali bo sprejet t. i. kulturni evro ali pa bo država pridobila sredstva iz tujine.

Na ministrstvu za kulturo so pred nekaj dnevi povedali, da bo ministrstvo za različna pripravljalna dela v povezavi s sanacijo Drame zagotovilo po 900.000 evrov v letošnjem in v letu 2018.

Sredstva za prenovo pa bo, ker za javno kulturno infrastrukturo ni na voljno ustreznih nepovratnih evropskih sredstev, treba zagotoviti iz integralnega proračuna.

Na prioritetnem seznamu
Ministrstvo je zato tudi že pripravilo zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe RS v kulturi oziroma t. i. kulturni evro. Na podlagi predlaganega zakona se bodo med drugim zagotavljala dodatna namenska sredstva za sanacijo najbolj ogroženih in najpomembnejših enot kulturne dediščine in javne kulturne infrastrukture, kamor sodi tudi prenova ljubljanske Drame.

Stavba, ki bo utelešala naravo sodobnega gledališča
O predlogu, ki je osvojil prvo nagrado, je komisija v poročilu zapisala, da so njegovi avtorji s preprosto in premišljeno zasnovo prenove in dozidave starega gledališča po vseh merilih izpolnili zahteve iz natečajne naloge in se od vseh, tudi sorodnih predlogov, najbolj približali pričakovanjem razpisovalca. V drugi stopnji pa so prepričljivo dokazali uporabnost predlagane zasnove s tem, da jim je s sorazmerno majhnimi izboljšavami uspelo izpolniti vse dodatne zahteve komisije.

Poglavitno izhodišče predloga izhaja iz razumevanja narave sodobnega gledališča, ki postaja vedno bolj odprta, z vsakdanjim življenjem prepletena umetniška dejavnost, ki hoče ves čas nagovarjati občinstvo.

Novo prizidano krilo avtorji obravnavajo kot "uprizoritveni stroj", ki naj poleg priprave predstav aktivira tudi javni prostor pred gledališčem in ob njem.

Dodaten vhod
Obstoječ dostop v gledališče je ohranjen prek starega vhoda z manjšim sklopom garderob. Nov dostop je urejen s stranskega trga ob Slovenski cesti prek novega stopnišča neposredno v veliki foaje.

Nov, veliki foaje pod obstoječo gledališko dvorano in stranskima trgoma postane prostorno vozlišče poti obiskovalcev gledališča do glavne dvorane, Male drame in eksperimentalnega odra, kamor dostopajo obiskovalci prek starega vhoda in neposredno z ulice.

Novo prizidano stavbo deli odrski stolp na tehnično in umetniško krilo. Po prerezu umetniškega krila so od spodaj navzgor razporejeni Mala drama v kleti, eksperimentalni oder v pritličju in v nadstropju vadbeni oder. Funkcionalno prenovo stare dvorane so avtorji omejili na nujne, minimalne posege za izboljšanje uporabnosti stavbe.

Prizidek bo "nevtralno ozadje" lepotice na Erjavčevi
Fasadni ovoj iz perforirane nerjaveče pločevine, ki prekriva stene prizidanega krila, ustvarja nevtralno ozadje zgodovinski stavbi starega gledališča. S predlagano fasadno opno naj bi se tudi vzpostavil enakopraven dialog med novim in starim gledališčem, je še zapisala komisija.

Na mednarodni dvostopenjski arhitekturni natečaj za prenovo SNG-ja Drama Ljubljana je prispelo 13 projektnih rešitev. Komisija jih je v drugi krog izbrala štiri; enemu izmed njih je ob koncu natečaja podelila tretjo nagrado, dvema pa zvišano priznanje.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
sssitrap
# 19.06.2017 ob 18:36
tam že zdaj stoji neprivlačna škatla, tako da bodo samo grdo arhitekturo nadomestili s prav tako grdo. večji problem se mi zdijo plani za prenovo tržnice - poglejte kakšen ogaben prizidek nameravajo dodati mahrovi hiši - nimam nič proti moderni arhitekturi, ampak tisto tam bo pa res zgledalo nevmesno.
por
# 19.06.2017 ob 17:36
Folk, nismo več v baroku. Danes ne moremo graditi s polno opeko in štukaturami, za kar nimamo več niti mojstrov niti pravega materiala, (niti denarja - ja, bilo bi dražje), niti se v arhitekturi ne sili v posnemanje nekdanjega časa - ker, milo rečeno, tisti časi so zastareli, tako oblikovno, funkcijsko, energetsko in učinkovito; torej je primernejša rešitev neka moderna zadeva, ki dopolnjuje dramo in jo ''nastavlja na pladnju'' vsem ljubiteljem klasicizma/baroka.
RenatoP
# 19.06.2017 ob 16:42
Lepo to :) se premikajo zadeve v LJ.
Sicer pa kdaj bo ustanovljena civilna iniciativa za ohranitev tistega drevesa tam in protihrupno gradnjo?
grinta
# 19.06.2017 ob 18:48
por Kaj naj bi sploh pomenila integriteta?

Ohrabrajoča, spodbudna, vzbujajoča upanje, inspirativna, kulturno, družbeno oplemenitujoča, za razliko od sodobne, ki je banalna, cinična, nihilistična, sterilna in vse relativizirajoča.

por Če narediš danes kaj takega, se ti smejejo.

Ljudje že ne. Smeji se "stroka", ki je po stoletju (post) modernističnega pranja možganov izgubila ves občutek za humanost, moralo in temeljne lastnosti človeka in ne zmore realizirat ničesar razen praznih dizajov in cinizma.
grinta
# 19.06.2017 ob 18:07
"očitno današnji arhitekti nso več strokovnjaki kot pred stoletji da bi dorisal dodatek k slogu v kakršnem je bila postavljena prvotna drama."

Tega se bolj ali manj ne da, imitacije drugih časov v katerih ne živimo več večinoma rezultirajo v kiču. Naš problem je da kot sodobniki nimamo sodobne umetniške integritete, ki bi se lahko kosala s starimi mojstri.
mrblack
# 19.06.2017 ob 17:19
Odlično. Upam samo, da se uspešno in v čimprej zaključi tudi sama izvedba prenove.
sportniik
# 19.06.2017 ob 18:27
30 ladijskih kontejnerjev zloženih drug na druga

res ne vem kaj ma ta pleh stavba skupnga z dramo, razen kordinatov
mertseger
# 19.06.2017 ob 17:58
Nevsiljiv prizidek lepo vas prosim, kako težko je narisat kovinsko škatlo. že tisto kar so prej gor postavili je grdo. očitno današnji arhitekti nso več strokovnjaki kot pred stoletji da bi dorisal dodatek k slogu v kakršnem je bila postavljena prvotna drama.
grinta
# 19.06.2017 ob 17:47
por "je primernejša rešitev neka moderna zadeva"

Problem je, da so moderne zadeve dolgočasne in sterilne. Tvoj očitek o baroku cilja na tipično staro vs novo dilemo, ki pa sploh ni nujno razlog javnega negodovanja. In fact, večinoma ni, ker nihče noče živeti v baroku ali gotiki, to je le način kako ljudje izrazijo nelagodje do trenutnosti. Tako kot pri Operi ta dodatek nima nobene lastne integritete ampak je le dizajnerski efekt kontrasta.
rader1991
# 19.06.2017 ob 17:27
20 let, od tega 19 pritoževanja na ministrstvo za okolje zaradi prehrupne gradnje, drama je kar se tiče ambientu en navaden skret
frozen pingvin 2
# 20.06.2017 ob 00:40
@Oranžni

starega dela stavbe se vsaj na zunaj ne smejo dotakniti, medtem ko se ruši prizidek zadaj in v njegovih obstoječih gabaritih zgradi novega. z drugimi besedami - dobili bomo le novo fasado obstoječega prizidka opere.

tako da nevem o čem ti sanjaš, ker za razliko opere drama že ima pač neko kocko če še nisi opazil, ali pišeš komentar samo zato da lahko pljuvaš?!

ps: da se ne bo kdo sedaj spotaknil, zakaj bodo sploh rušili in gradili v obstoječem obsegu, če pa lahko potemtakem le prenovijo dramo... gre se še za to, da se popolnoma reorganizira celotni program, na novo umesti vhod, poskrbi za vso zaodrje, novo tehnologijo, poveže dramo z nemško hišo, itd itd itd... navsezadnje bo drama šla tudi kar nekaj etaž v globino, s čimer bo lažja organizacija zelo obsežnega programa, ki ga drama v 21. stoletju potrebuje.
Aslan
# 19.06.2017 ob 20:52
Katastrofa. Slovenci imamo res srečo, da imamo lepo naravo, ker okusa in estetskega občutka pa res nismo nikoli imeli in ga še vedno nimamo.
jureimacure
# 19.06.2017 ob 18:52
To je isto kot bi na starodobnika, montiral zadek od formule 1
sportniik
# 19.06.2017 ob 18:31
kak dajo sploh dovoljenje za tak poseg?

kot bi nekmu grškemu kipu zlomljeno roko nadomestil kr z eno kovinsko palco
por
# 19.06.2017 ob 18:17
Aha, kako naj pusti, da diha, oz. da je enakovreden prvotnemu objektu? Imaš kak primer?
por
# 19.06.2017 ob 18:06
@grinta
kako bi ti odgovoril na objekt Drame? S še bolj intenzivno (ali mogoče enako intenzivno) plastiko? ki bi tekmovala z že tako pompozno dramo? Zato pa se je sprojektiralo nek minimalističen objekt, porinjen v ozadje, da je likovna dominanta še vedno samo opevana stara Drama, prizidek je samo ''ozadje... Stara Drama ima zelo členjeno fasado; torej imamo dve varijante: naj jo nov prizidek posnema? Velikosti oken? Višine etaž? Ker ni vmesne poti. Zato se v takem položaju odloča za tako prizidavo / prenovo, ki najmanj prizadene zgodovinsko stavbo in je še vedno vredna nekega pomembnega objekta.
hizli tren
# 20.06.2017 ob 22:37
wffffffff???
pa to bo zopet neka izrastlina oziroma rak ki raste iz stavbe. Zakaj ne morejo narediti prizidka v enakem stilu. Zakaj mora arhitekt kazati svoj ego ? To bo zopet ista zadeva kot pri operi kjer črna škatla v ozadju uniči lepo stavbo.
V čem je problem arhitektov da ne morejo pri obnovi zadržati istega stila. Vedno se zgovarjajo na neke zgodbe itd...
adax
# 20.06.2017 ob 08:03
Se bojim da smo dobili rešitev, ki jo bomo čez 60-70 let spet popravljali...

Še opomba kar se tiče renderja - sonce s prve slike je s severa in zato popolnoma nerealna svetloba. Je pa dober učinek.
sportniik
# 20.06.2017 ob 06:58
Bo pršu nek tujec, pa bo reku: " zakaj mate pa skladišče v centru mesta?".
frozen pingvin 2
# 20.06.2017 ob 00:41
lapsus:

dobili bomo le novo fasado obstoječega prizidka drame.
Oranžni
# 20.06.2017 ob 00:09
Torej bodo sodobni arhitekturni veleumi zadristali še lepo stavbo drame, tako kot so zadristali že opero? En, dva tri, nalimaj kocko, spremeni lepo neobaročno stavbo v nek brutalistični sekret in to je to? Moj bog, kdaj se bo vse to končalo?
frozen pingvin 2
# 19.06.2017 ob 19:47
@por

seveda je prostor...so tudi take rešitve in to ne samo ena! poglej na zaps.si

in jaz bi najprej ven pometal vse, kjer vstopaš v luknjo. potem pa izbral med tistimi, ki so ostale...pa se mi zdi da je še nekdo imel spet preveč besede oz ne razume celovitosti prostora, ne razume kaj je to teater, kako se vanj vstopi, ne razume premikanja skozi prostor, itd itd. (namig: zvkds)
tuintam
# 19.06.2017 ob 19:46
Dolgčas.
Skippy
# 19.06.2017 ob 19:13
Zdaj pa so še vsi arhitekti ...
oziris.va
# 19.06.2017 ob 18:54
por
# 19.06.2017 ob 17:41

@frozen pingvin

V pritličju ni prostora, vhodni foje je stisnjen okrog 'gledališča'...


Če je nekaj slabo oz. kazi okolico, je treba porušit in naredit novega. Vse je samo vprašanje financ in časa.
por
# 19.06.2017 ob 18:16
@grinta
To je zato, ker je tudi arhitektura postala 'porabni material' in ni več večna kot so bili nekdaj poganski templji, cerkve, baročne opere, Plečnikova dela... pač duh časa. Če narediš danes kaj takega, se ti smejejo. Danes ni v ospredju integriteta, ampak funkcionalnost in bahavost in - predvsem - reciklaža in industrijska proizvodnja. Kaj naj bi sploh pomenila integriteta? Karakter, WOW efekt, 150 let gradnje enega samega objekta, množica poslikav, plastik? Naravni material?
grinta
# 19.06.2017 ob 18:13
por "ki bi tekmovala z že tako pompozno dramo?"

Ne v dizajnu ampak v duhu. Oblikovno mora prizidek pustiti glavnemu objektu da diha, da izraža sebi lastno naravo, v duhu pa bi mu moral biti enakovreden. Ti naši prizidki pa niso, saj so brezdušne, sterilne dizajnerske kocke, delujejo mehanično in nedoživeto, brezživljensko, vsa njihova energija je le dizajnerskem učinku.
por
# 19.06.2017 ob 18:07
(torej taki prizidki namenoma nimajo svoje 'integritete' oz. karakterja, ker je dovolj že obstoječi)
por
# 19.06.2017 ob 17:41
@frozen pingvin

V pritličju ni prostora, vhodni foje je stisnjen okrog 'gledališča'...
trpotec
# 19.06.2017 ob 18:41
Deluje kot tujek iz vesolja, ki bi sam zase morda deloval lepo v kakšnem drugem okoljskem kontekstu, tu pa kot večina sodobne arhitekture zgolj sterilno. Arhitekti bi se morali nujno učiti kognitivne znanosti (vpliv podobe okolja na doživljanje ljudi) in filozofije estetike - oboje jim je očitno španska vas, kar pa ne moremo reči za samozadovoljno trepljanje drug drugega po ramenih in kavziintelektualne masturbacije, s katerimi utemeljujejo svoje odločitve, ki da so nad nivojem navadnega plebsa, ki itak nič ne razume. Po drugi strani pa je poleg objekta kot je Drama res težko postaviti všečen prizidek ... No, vsaj brutalistični kos betona ni.
frozen pingvin 2
# 19.06.2017 ob 17:39
ma meni škoda edino vstopa, da vstopaš v gledališče v klet, namesto da bi vstopil tako kot se vstopi, torej nekaj stopnic navzgor. je le drama nek reprezentativen objekt, ne pa podhod, garaža, itd.

ostalo pa lepo.
politik kritik
# 19.06.2017 ob 17:20
Za Dramo stoji ena najlepših hiš v Ljubljani. Grdo so jo s prizidkom zakrili že v prejšnjem političnem sistemu sedaj pa jo bodo še bolj. Bojim se da samo zaradi tega ker se imenuje "Nemška hiša", ker se je tudi drama včasih imenovala "Nemško gledališče". To gledališče je zgradila Nemška narodna skupnost, ki je pred vojno živela v Ljubljani in imela na področju Slovenije tudi status narodne manjšine.

Skratka z arhitekturo se dela kot svinja z mehom. To se v letu 2017 nebi smelo dogajati. Gre se za zgodovinsko secesijsko stavbo, ki bo očitno propadla, tako kot nekatere ostale zgradbe. Če se Ljubljana hoče it neko prikupno mestece z Avstroogrsko arhitekturo se to nebi smelo dogajati. Dunajska secesija je neločljivi del bivše mogočen države in lahko bi bili srečni, da imamo vsaj to stavbo. Tako pa.... Sramota.
Skippy
# 19.06.2017 ob 19:10
Nekateri so še kar tam nekje 100 let od zadaj ...
mrsdarcy
# 19.06.2017 ob 17:15
Opera II?, Dramo je vsekakor potrebno obnoviti, a po priloženih fotografijah sodeč je bolj kot ne kopija obnove/prenove Opere, ki je, milo rečeno, navadno skropucalo
Kazalo