Damien Hirst: Nepopolna resnica. Delo so prodali za 911.250 funtov. Foto: EPA
Damien Hirst: Nepopolna resnica. Delo so prodali za 911.250 funtov. Foto: EPA
Lisice, slika iz serije Michaela Craig-Martina. Foto: EPA
Lisice, slika iz serije Michaela Craig-Martina. Foto: EPA

Nadejali so se, da bodo za instalacijo enega najbolj zvenečih in kontroverznih britanskih umetnikov iztržili med milijonom in milijonom in pol funtov, prodali pa so ga za 911.250 funtov. Gre za delo iz ene najodmevnejših Hirstovih serij, s katerimi je nemara tudi najvidneje stopil na likovno prizorišče: belega goloba v formaldehidu z naslovom Nepopolna resnica (The Incomplete Truth).

Kako velik filantrop je bil George Michael, je postalo zares jasno šele po njegovi smrti konec leta 2016, saj je glasbenik ta del svojega življenja skrival pred javnostjo. Podobno je bilo z njegovim strastnim zbiranjem umetnin in podpiranjem mladih britanskih umetnikov. Njegova obsežna zbirka, ki so jo pred dražbo poslali na ogled v New York, Los Angeles, Hongkong in Šanghaj, obsega nekaj največjih imen moderne in sodobne britanske umetnosti. Poleg belega goloba je imel iz Hirstovega opusa tudi delo Sv. Sebastjan, ostra bolečina, na katerem je smrt krščanskega mučenika ponazoril z bikom v formaldehidu ‒ delo so prodali za 875.250 funtov.
Tu je še eno zveneče ime britanske umetnosti. Prva umetnina, ki jo je Michael kupil, je bila slika Ptica pevka predstavnice poparta Bridget Riley iz leta 1982; prodali so jo za 791.250 funtov, medtem ko je šel Orkan, delo Tracey Emin iz leta 2007, novemu lastniku v zameno za 431.250 funtov.

Michaelovo zbirko so pred dražbo poslali po svetu. Foto: EPA
Michaelovo zbirko so pred dražbo poslali po svetu. Foto: EPA

Prodali so tudi tri dela Michaela Craig-Martina, na katerih je umetnik v žarečih barvah ponazoril dogodek, ki je leta 1998 polnil rumeni tisk, ko so Michaela aretirali zaradi predajanja spolnosti na javnem mestu. Slike Brez naslova (Seks), Brez naslova (Bog) in Lisice, so prodali za 125.000, 40.000 in 112.500 funtov. Novega lastnika ima tudi bronasta gorila v naravni velikosti, kip leta 2008 umrlega umetnika Angusa Fairhursta, ki jo je imel Michael na vrtu. Delo so prodali za 118.750 funtov.

Sorodna novica Foto: Potopitev v zbirko umetnin Georgea Michaela in možnost pridobitve katere izmed njih

Po navedbah Cristiana Albuja iz dražbene hiše Christie's je bilo Michaelovo najbolj zavzeto zbirateljsko obdobje med letoma 2004 in 2009. "Prepričan sem, da je imel svetovalce, ampak obenem je znal zadovoljiti svoj okus in izbrati tisto, kar mu je bilo všeč," je dejal za BBC.

Glasbeno-likovno prijateljstvo
Zvesti Michaelovemu duhu bodo izkupiček od prodaje namenili v dobrodelne namene, čeprav še niso razkrili, katerim organizacijam bo namenjen. "Umetniška zbirka Georgea Michaela odraža prijateljstva, ki so se vzpostavila med najbolj priznanimi glasbenimi umetniki v Združenem kraljestvu in vizualnimi umetniki, ki so ustvarjali umetniška dela v enem plodnejših obdobij britanske kulturne zgodovine. Človekoljubno delo je bilo za Georgea izjemno pomembno in njegova želja je bila, da se bo to delo nadaljevalo po njegovi smrti," pa so podporo dražbi in predstavitvi del izrazili skrbniki glasbenikove zapuščine.