Leta 2003 je prejel častnega oskarja, zadnjič pa je bil za zlati kipec nominiran leta 2006 za film Venus. Foto: Reuters
Leta 2003 je prejel častnega oskarja, zadnjič pa je bil za zlati kipec nominiran leta 2006 za film Venus. Foto: Reuters

Če bi bil še malce lepši, bi bilo filmu naslov Florence Arabska.

Igralec in dramatik Noel Coward Petru O'Toolu

Nekoč sem šel pred spanjem na pivo v Parizu, zbudil sem se na Korziki.

O'Toole je bil eden tistih igralcev stare šole, ki so na pamet znali skoraj ves Shakespearjev opus.

Imel sem uporniški značaj, seveda. Ampak nisem bil kaj posebno jezen glede česar koli. Bil sem precejšen dobrovoljček!

Z Omarjem Shariffom sta ostala dobra prijatelja tudi po koncu snemanja Lawrencea Arabskega. Foto: Reuters

Zame je bilo življenje vedno ali sedmina ali poroka.

Peter O'Toole
Slovo enega zadnjih velikanov zlate dobe filma.

Moja edina telovadba je hoja za krstami prijateljev, ki so hodili na telovadbo.

O'Toole je bil osemkrat nominiran za oskarja, in sicer za filme Lawrence Arabski (1962), Becket (1964), Lev v zimi (1968), Zbogom, g. Chips (1969), Glavni razred (1972), Kaskader (1980), Moje najljubše leto (1982) in Venera (2006).

Svojo dolgo in uspešno kariero je uradno končal julija 2012, star 80 let. "Od tega poklica se poslavljam brez solz, a z iskreno hvaležnostjo," je dejal takrat.
Ob tem je povedal, da ga je kariera na odrskih deskah in na velikem platnu izpolnila tako čustveno kot tudi finančno in ga povezala z "odličnimi ljudmi, dobrimi tovariši, s katerimi sem delil neizogibno usodo vseh igralcev: polomije in hite".

S cehovskimi kolegi je sicer delil tudi ljubezen do zabav, žensk in alkohola. Zlasti v prvi polovici svoje kariere je postal v Hollywoodu znan kot veliki ženskar in lahkoživec, ki se ne brani opojnih substanc. "Nekoč sem šel v Parizu na pivo pred spanjem, zbudil pa sem se na Korziki," je eden zabavnejših citatov igralca, ki je imel izreden smisel za samoironijo.
"Zaznamovali smo šestdeseta leta. Jaz, Richard Burton, Richard Harris. V javnosti smo počeli to, kar so vsi drugi takrat počeli v zasebnosti, danes pa počnejo za šov. Pili smo v javnosti, spoznali smo se na travo," je bil iskren v intervjuju za Guardian leta 2007. In še: "Alkohol je najbolj nezaslišana droga od vseh. Zato sem izbral prav njega."
Dvakrat na robu smrti
O'Toole je bil skrivnostna oseba. Do razhajanj okoli svetlolasega igralca prodirno modrih oči prihaja že na temo kraja njegovega rojstva. Po nekaterih virih je bil rojen v Connemari na Irskem, po drugih v angleškem Leedsu. Se pa je že kmalu preselil v London, kjer je prve gledališke vloge dobival že kot najstnik, se nato v 50. letih preselil na televizijo, njegova zvezda pa je zares zažarela leta 1962 z uspešnico Davida Leana Lawrence Arabski.
Smrt je pretental kar dvakrat - konec 70. let je dobil raka na želodcu, ki pa so ga zaradi O'Toolovega popivanja sprva napačno diagnosticirali. Potem ko so mu odstranili večji del želodca in trebušno slinavko, je dobil sladkorno bolezen, zaradi katere je moral do konca življenja jemati inzulin. Leta 1978 je bil zelo blizu smrti tudi zaradi krvne zastrupitve.

Vedno družica, nikdar nevesta
Leta 2003 je prejel častnega oskarja, potem ko je v celotni karieri zbral kar osem nominacij - a zlati kipec se mu je vztrajno izmikal (nazadnje leta 2006, ko je bil nominiran za vlog v filmu Venus), kar do danes velja za nekakšen neslavni oskarjevski rekord.
O'Toole je takrat razmišljal, da bi častnega oskarja zavrnil in prosil Akademijo, naj počaka z njim, ko bo star 80 let, češ da je "še vedno v igri in lahko osvojim tega šmenta v glavni kategoriji". Nazadnje je čast le sprejel z duhovito opazko "Vedno družica, nikdar nevesta".
"Užival sem. Edina stvar, ki ni bila prijetna, se je zgodila v zaodrju. Vprašal sem, ali lahko dobim pijačo, oni pa so mi reki, da imajo limonin sok, jabolčni sok ali pa vodo. 'Ne, hočem pijačo. Nimate pijače?' sem vprašal. 'No, prav, odhajam, jebemti. Bom še nazaj.' Moški s slušalkami je nato vzkliknil, naj ne odhajam in na koncu so mi le pretihotapili vodko," se je podelitve leta 2003 pozneje spominjal častni oskarjevec.
Kot zanimivost - je pa zavrnil naziv viteza. Kot razlog je navedel politične in osebne razloge.
Zadnja vloga
Še prejšnji mesec so sicer mediji poročali, da so O'Toola zvabili iz pokoja za vlogo v filmu o antičnem Rimu z naslovom Katherine of Alexandria, v katerem naj bi igral govornika Kornelija Gallusa. Vsi prizori z igralcem naj bi bili posneti, film pa ima datum premiere napovedan za prihodnje leto.
O'Toolu se je med prvimi poklonil predsednik Irske, Michael Higgins, ki je dejal, da sta Irska in vas svet izgubila enega od velikanov filma in gledališča. "V vse vloge, ki jih je bilo za dolg seznam, je Peter prinesel neverjeten igralski standard.

Vsi, ki smo ga poznali, bomo pogrešali njegov topel humor in velikodušno prijateljstvo," je povedal Higgins, sicer tudi dolgoletni igralčev prijatelj.
O'Toolu sta se v zakonu z valižansko igralko Siân Phillips rodili hčerki Pat in Kate O'Toole, v zvezi s partnerico Karen Brown pa sin Lorcan O'Toole, ki je šel po očetovih stopinjah.

Phillipsova je v svojih dveh avtobiografijah pozneje razkrila, da jo je O'Toole - pretežno zaradi pijančevanja - psihično maltretiral, ko pa ga je leta 1979 končno zapustila zaradi mlajšega ljubimca, je imel O'Toole hude ljubosumne izpade. Sam igralec je v intervjuju za BBC Radio leta 2007 dejal, da je "zelo dolgo proučeval ženske, se pri tem kar najbolj trudil, a da še vedno ne ve o njih - ničesar".

Če bi bil še malce lepši, bi bilo filmu naslov Florence Arabska.

Igralec in dramatik Noel Coward Petru O'Toolu

Nekoč sem šel pred spanjem na pivo v Parizu, zbudil sem se na Korziki.

Imel sem uporniški značaj, seveda. Ampak nisem bil kaj posebno jezen glede česar koli. Bil sem precejšen dobrovoljček!

Zame je bilo življenje vedno ali sedmina ali poroka.

Moja edina telovadba je hoja za krstami prijateljev, ki so hodili na telovadbo.