Kultura
()
Njegova dela hranijo v številnih javnih in zasebnih zbirkah, med njimi so Moderna galerija Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana, Dolenjska galerija Novo mesto, Galerija sodobne umetnosti Celje in Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj. Foto: Arhiv Nataše Rijavec

Dodaj v

Umrl je slikar Milan Rijavec

Rojen je bil leta 1922 v Bruni vasi pri Mokronogu
15. september 2018 ob 14:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

V 97. letu starosti je v Ljubljani umrl akademski slikar in leta 1979 nagrajenec Prešernovega sklada Milan Rijavec.

Njegova dela hranijo v številnih javnih in zasebnih zbirkah, med njimi so Moderna galerija Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana, Dolenjska galerija Novo mesto, Galerija sodobne umetnosti Celje in Galerija Prešernovih nagrajencev Kranj.

Začel je z akvareli
Rojen je bil leta 1922 v Bruni vasi pri Mokronogu. Prva leta je preživel v Krmelju, osnovno šolo pa obiskoval v Šentjanžu na Dolenjskem.

Leta 1933 se je vpisal v nižjo gimnazijo v Ljubljani, leta 1937 pa na učiteljišče - v tem času je začel slikati akvarele. Prvi zgled jo dobil pri očetu, ki je bil prav tako amaterski slikar.

Deloval je tudi kot likovni pedagog
Ko se je začela druga svetovna vojna, je bil v petem letniku učiteljišča. V partizanih se je seznanil z Božidarjem Jakcem in Nikolajem Pirnatom, ki sta ga spodbujala k risanju. Leta 1941 je bil nosilec partizanske spomenice.

Po koncu druge svetovne vojne je končal peti letnik učiteljišča in se vpisal na novoustanovljeno Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je pri profesorjih Francetu Miheliču, Nikolaju Pirnatu, Slavku Pengovu in Gabrijelu Stupici. Leta 1949 je diplomiral in jeseni začel delati kot likovni pedagog na gimnaziji v Trbovljah.

Leta 1950 se je vpisal na slikarsko specialko pri prof. Gabrijelu Stupici. Ker je zbolel za tuberkulozo, specialke ni zaključil.

Slikarska kolonija Izlake - Zagorje
Začel je razstavljati in se udeleževati slikarskih kolonij. Bil je eden od soustanoviteljev slikarske kolonije Izlake - Zagorje leta 1964, ki deluje še danes, neprekinjeno že 54 let.

Po upokojitvi se je Rijavec popolnoma posvetil slikanju in se leta 1971 preselil v Ljubljano.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo