Na fotografiji je vidna škoda na Čeligijevem stolpu. Foto: Mestna občina Maribor
Na fotografiji je vidna škoda na Čeligijevem stolpu. Foto: Mestna občina Maribor

Danes sta na lokaciji statik ZVKD-ja Miran Ježovnik in operativni vodja gradbišč Goran Gabrovec, ki proučujeta položaj in pripravljata popis stanja, so sporočili z mestne občine Maribor. Zrušilo se je približno 20 kvadratnih metrov zunanje kamnite stene.

Podžupan Gregor Reichenberg, ki je v MO-ju Maribor odgovoren za arhitekturo in prostor, je ob tem dejal: "Del Čeligijevega stolpa se je najverjetneje sesedel, seveda, zaradi dotrajanosti in neugodnih vremenskih razmer v letošnjem letu. Župan MO-ja Maribor Saša Arsenovič je ob prejemu informacije ukrepal in zahteval, da se škoda nemudoma sanira, saj se le tako lahko prepreči nadaljnja poškodba objekta oz. povzročanje splošne nevarnosti v okolici."

Čeligijev stolp je eden izmed petih obrambnih stolpov severnega mariborskega obzidja, ki so ga meščani zgradili leta 1460 ‒ in edini od njih, ki danes še stoji. Stolp kvadratne oblike je bil pomembna obrambna točka na obzidju; ime je dobil po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, v preteklosti pa so mu rekli tudi Smodniški stolp. V 18. stoletju je v njem začela obratovati prva mariborska pivovarna. Danes nima več funkcije in sameva med novozgrajenimi stanovanjskimi bloki.

V letu 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture, so stolp obdali z umetelno ograjo z vgravirano poezijo v Braillovi pisavi, a je bila v zadnjem času tudi ta obdana z zaščitno ograjo.