Cirque du Soleil na svoji spletni strani prav Ka opisujejo kot tisto predstavo, ki se
Cirque du Soleil na svoji spletni strani prav Ka opisujejo kot tisto predstavo, ki se "zoperstavlja zakonom težnosti". Foto: EPA
Ka
Nesreča se je zgodila v tistem delu predstave, ko se nastopajoči dvigujejo na vertikalni oder. Foto: Spletna stran Cirque du Soleil

Guyard-Guillotova, 31-letna mati dveh otrok, ki se je skupini pridružila leta 2006, je med sobotno predstavo iz do zdaj neznanega razloga z odra padla s 15-metrske višine.

Nesreča se je zgodila v sklepnem delu spektakla, prizoru boja, v katerem nastopajoči v zraku ob vertikalnem odru visijo na daljinsko upravljanih žicah. Guyard-Guillotovo so dvigovali ob strani odra, potem pa je, kot poročajo priče, "kar strmoglavila navzdol"; večina občinstva je, dokler niso zaslišali krikov z odra, mislila, da gre za rutinski del koreografije, poroča CNN.

Prva smrtna žrtev v zgodovini "Cirkusa"
Njena smrt naj bi bila prva v 30 letih, kolikor Cirque du Soleil že nastopajo. Ustanovitelj skupine Guy Laliberte je v izjavi za javnost družini umrle plesalke že izrazil sožalje: "Srce se mi para. Ta nesreča nas opozarja in opominja, kako neverjetni so naši ustvarjalci vsakič, ko nastopijo," je zapisal ustanovitelj cirkusa, ki združuje elemente plesa, akrobatike in gledališča.

Predstava Ka - naslov je navdahnilo staroegipčansko verovanje v "ka", duhovnega dvojnika telesa, ki posameznika spremlja in tem in v naslednjem življenju - je do preklica odpovedana, gledališče pa je obljubilo sodelovanje s policijo pri preiskavi.

Predstave skupine Cirque du Soleil, ki ima sedež v Montrealu, si sicer vsako leto ogleda več milijonov ljudi po vsem svetu. Skupina je za svoje predstave prejela vrsto nagrad, prislužila pa si je tudi zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih. Za predstavo Zarkana je kostumografijo oblikoval Alan Hranitelj.