Besedilo predstave je napisal Pašović v sodelovanju z Damianom Gormanom in Emmo Jordan, igralsko ekipo pa sta iz Mladinskega obogatila Damjana Černe in Željko Hrs. Foto: SMG
Besedilo predstave je napisal Pašović v sodelovanju z Damianom Gormanom in Emmo Jordan, igralsko ekipo pa sta iz Mladinskega obogatila Damjana Černe in Željko Hrs. Foto: SMG
Predstava, ki jo je navdihnilo življenje in delo britanskega filozofa Bertranda Russlla, je premiero doživela v Derryju-Londonderryju na Severnem Irskem, letošnjem mestu kulture Združenega kraljestva. Foto: SMG

Štirim članom igralske zasedbe predstave osvajanje sreče (The Conquest of Happiness) bosanskega režiserja Harisa Pašovića je skoraj uspelo - nevede - na letalo, ki bi jih moralo iz Belfasta peljati proti Sarajevu in nato Mostarju, "pretihotapiti" dvanajst pravih nabojev. Del ansambla, ki je predstavo premierno uprizoril v ponedeljek v Derryju na Severnem Irskem, je bil pridržan, ker je rentgen na letališču v jopiču enega od igralcev razkril naboje, zašite v podlogo oblačila.

Pozneje se je sicer izkazalo, da gre za del odrskega kostuma, ki ga je igralec nosil zgolj v ročni prtljagi - a je bil kljub temu aretiran tako on kot tudi še trije kolegi, ki so prišli povprašat, v čem je težava. "Vse štiri so z lisicami na zapestjih zbasali vsakega v svoj policijski avtomobil in jih odpeljali na policijsko postajo v Belfast," je za časnik Delo povedal Pašović. "Izpraševali so jih ves dan in izpustili šele, ko je producentka nakup spornega oblačila dokazala z računoma." Igralci, med katerimi je bila tudi v Belfastu živeča Emma Jordan, so bili okrog pol petih popoldne na svobodo spuščeni brez kakršne koli obtožbe.

Nenameren odrski rekvizit
Predstavnica za javnost je v imenu gledališč Prime Cut Productions iz Belfasta in East West Theatre Company iz Sarajeva že izjavila, da niti igralci niti drugi člani ekipe niso imeli pojma, da je v jopič všito strelivo. "Kupljen je bil prek spleta in predvidevamo, da so od tam prišli tudi naboji, za katere pa igralci niso vedeli," je povedala za britanski The Guardian. V igralski zasedbi sta sicer tudi člana Slovenskega mladinskega gledališča Damjana Černe in Željko Hrs.

Skupina je po lastnih besedah zaradi celotne dogodivščine "pretresena", ni pa jim ušla niti ironija tega, da so bili zaradi posedovanja orožja aretirani prav med turnejo protivojne predstave. Mednarodni kolektiv je trenutno na poti proti Mostarju, kjer bodo svojo prestavo jutri uprizorili na slovitem Starem mostu, ki je tudi spomenik Unescove kulturne dediščine.

Sreča vznikne tudi v najtemnejši temi
Predstavo, ki jo je navdihnilo življenje in delo britanskega filozofa Bertranda Russlla, je Pašović prepletel z zgodbo o prelomnih zgodovinskih dogodkih, ki jim je bil filozof priča, in jo ugledališčil skozi optiko njegovega veselja do življenja. Russel je namreč zapisal: "Tri strasti, preproste, a neustavljivo silne, so usmerjale moje življenje: hrepenenje po ljubezni, iskanje znanja in neznosno sočutje do človeškega trpljenja." Režiser se torej na zgodovino ozira z vidika sreče, ki je (bila) v življenju navadnih ljudi navzoča vedno, tudi v najtemnejših trenutkih, na odru pa oživlja nekaj najbrutalnejših prizorov 20. stoletja, tudi zloglasno Krvavo nedeljo.

Pred premiero v Derryju je Pašović, sicer tudi mirovni aktivist, komentiral, da je "zadnje, kar Severna Irska potrebuje, to, da bi se "industrija človekovih pravic" lotila pretresanja njihove nasilne preteklosti". Umetnike je tudi pozval k večji vpletenosti v povojne razmere v Bosni in na Severnem Irskem. (Sam je predstave, tudi Beckettovo Čakajoč Godota, postavljal na oder celo med obstreljevanjem Sarajeva v devetdesetih.)

Osvajanje sreče bomo Slovenci lahko premierno videli 11. in 12. oktobra, v Tovarniški hali Gorenje.