Prek plesa bodo poustvarili številne življenjske zgodbe. Foto: Robert Balen/SNG Opera in balet LJ
Prek plesa bodo poustvarili številne življenjske zgodbe. Foto: Robert Balen/SNG Opera in balet LJ
Nori malar
Ljubezenske zgodbe, združene v eno. Foto: Robert Balen/SNG Opera in balet LJ

V predstavi Ljubezenske zgodbe se na odru razvrščajo prizori iz Pepelke, Romea in Julije, videti je mogoče tudi plesne utrinke življenjskih zgodb francoskega slikarja Lautreca, Kajna in Abela ter Ane Karenine, drugi del večera pa je posvečen baletnem portretu slikarja Jožefa Petkovška Nori malar.

Prvi del predstave je zasnovala Darinka Lavrič Simčič, sestavljajo pa ga, poleg že omenjenih in najbolj znanih baletnih mojstrovin, tudi prizori iz postavitev Zvedave ženske, Coppelia na Montmartru, Tango, Dvojnost in Pokrajina misli. Plesalci pa se bodo predstavili ob posneti glasbi.

Slikarjevo iskanje ljubezni
Portret Nori malar si je na glasbo Janeza Mlakarja zamislil režiser in koreograf Vlasto Dedovič. Obiskovalci predstave pa bodo prek baletnega portreta lahko izvedeli več o življenjski zgodbi Jožefa Petkovška, o tem, kako je skozi umetnost, strast in prijateljstvo iskal ljubezen. Scenarij portreta je po libretu Vlasta Dedoviča napisal Igor Lampret, pod scenografijo in kostumografijo pa se je podpisala Karin Košak. Nastopajoči se bodo predstavili ob spremljavi orkestra SNG Opera in balet Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Marka Gašperšiča.

Premierna vloga Jaša Otrina
V glavni vlogi se bosta v alternaciji predstavljala Jaš Otrin in Stefan Capraroiu, pri baletu pa sodelujejo še Sanja Neškovič Peršin in Regina Križaj Babačič (kot Marija Fulipescu), Olga Andrejeva in Monika Dedovič (mati), Goran Tatar in Ivan Greguš (brat), Mojca Kalar Simič in Urša Vidmar (sestra), sopranistki Urška Žižek Plavec in Vera Danilova se bosta preizkusili v vlogi angela, model pa bosta v alternaciji Ksenja Kovač in Barbara Križaj. Otrin se bo v naslovni vlogi tudi prvič predstavil kot novi član ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.