Jedi Yoda, eden najprepoznavnejših filmskih likov vseh časov. Le kaj bo zapel na odru? Foto: EPA
Jedi Yoda, eden najprepoznavnejših filmskih likov vseh časov. Le kaj bo zapel na odru? Foto: EPA

"Že leta se trudimo, da bi zabavno industrijo razširili na odrske deske," pravi direktor Fox Entertainment Groupa Jim Gianopulos. Muzikali, nastali po filmskih uspešnicah, naj bi zaživeli na Broadwayu, pa tudi po Ameriki in svetu.

A kateri filmi sploh kandidirajo za predelavo? Na Broadwayu so glede tega še skrivnostni, pri Foxu pa so za zdaj pripravljeni razkriti, da so imeli med drugim v mislih uspešnice iz različnih obdobij: Avatar, Vojno zvezd in Sam doma.

"Z ničimer nočemo hiteti, saj vsak film še ni dobro gradivo za živo izkušnjo," priznava Foxov producent John Davis.

Levji kralj polni blagajne že od leta 1997
Kako pa so se tovrstni projekti izkazali do zdaj? Filmski mogotci, kot so Warner Brothers, MGM, Sony in Universal, so vsi že sodelovali z Broadwayem. Izgube pri takih projektih so praviloma manjše kot v filmskem poslu, dobički pa so vseeno lahko veliki. Pri Disneyju se tako hvalijo, da je njihov Levji kralj, sicer peti najdlje predvajani muzikal na Broadwayu, s svojo vseameriško turo prinesel že več kot milijardo dolarjev zaslužka.

Tretji človek na odru v nemščini
Pred kratkim je podobno predelavo filmske klasike napovedala tudi avstrijska produkcijska hiša Vereingte Bühnen Wien, kjer nameravajo na oder postaviti muzikal Tretji človek. Odrsko različico z oskarjem nagrajene klasike, za katero je scenarij napisal Graham Greene, postavljena pa je v temačno okolje povojnega Dunaja, bo na odru mogoče videti leta 2016. Predstava bo v nemškem jeziku.