V času festivala je bilo do 27. oktobra na ogled 20 slovenskih in pet tujih gledaliških predstav. Vsem sta po besedah umetniške direktorice Alje Predan skupni vrhunska režija in izvedba, tudi v njih pa dominirajo ženske. Foto: BoBo
V času festivala je bilo do 27. oktobra na ogled 20 slovenskih in pet tujih gledaliških predstav. Vsem sta po besedah umetniške direktorice Alje Predan skupni vrhunska režija in izvedba, tudi v njih pa dominirajo ženske. Foto: BoBo
Olga Kacjan
Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana Olga Kacjan upa, da je s tem prebila led med Slovenskim mladinskim gledališčem (SMG) Ljubljana in Festivalom Borštnikovo srečanje. Foto: BoBo

Na sklepni prireditvi v SNG-ju Maribor bodo podelili nagrade za najboljšo predstavo, režijo, igralske in druge umetniške dosežke, Borštnikov prstan pa si bo nadela igralka Olga Kacjan. Prireditev, ki se bo začela ob 20.00 z neposrednim prenosom na TV Slovenija, bo vodil in povezoval Gašper Tič.

Festival, ki ga že vse od njegovih začetkov leta 1966 gosti Slovensko narodno gledališče Maribor, se je začel 18. oktobra. V tekmovalni program je selektor Primož Jesenko uvrstil štiri predstave SNG Drame Ljubljana, dve predstavi Drame SNG Maribor ter po eno predstavo iz Mestnega gledališča ljubljanskega, Slovenskega stalnega gledališča Trst, Prešernovega gledališča Kranj in neodvisne produkcije Zavod Delak.

V spremljevalnem programu je bilo na ogled še sedem predstav, v mednarodnem delu pa pet predstav iz Nizozemske, Litve, Madžarske in Hrvaške. Fokus je bil namenjen nizozemski dramatiki in gledališču.

Dobitnike večine nagrad bo izbrala strokovna žirija, ob Barbari Orel, Tei Rogelj in Petri Vidali jo sestavljata še strokovnjaka iz tujine, Jasen Boko iz Hrvaške ter Tomasz Kubikowski iz Poljske.

Lani je največ nagrad pobrala uprizoritev Nevihta v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega. Največjo festivalsko nagrado Borštnikov prstan, ki jo posebna žirija vsako leto podeli zaslužnemu igralcu ali igralki za življenjsko delo, pa je prejel igralec Igor Samobor.

Nič več spregledani SMG
Letos je bila za to nagrado na vrsti igralka. Žirija v sestavi Silva Čušin, Jernej Lorenci, Dušan Mlakar, Alja Predan in Ivo Svetina je za dobitnico izbrala Olgo Kacjan. "Nepopisno sem počaščena. Ker sem prva iz Slovenskega mladinskega gledališča, ki ima čast prejeti to priznanje, upam, da sem prebila led," je dan pred slovesno podelitvijo nagrad dejala lavreatka.

Ničesar ne bi spreminjala
Ponosna je na vse svoje vloge. "Nikoli nisem imela neke posebne želje, da bi igrala določeno vlogo. Mogoče mi zdaj na misel najprej pride Gospođica Ive Andrića, za katero sem zdaj sicer prestara. Moja ljubezen, ki se je le delno izpela, pa so Balade Petrice Kerenpuha. Še naprej gojim tudi svojo ljubezen do Prešerna," je dodala. "Trenutno igram v štirih predstavah, in zdaj so mi te vloge najpomembnejše," je povedala nagrajenka.

Znana je tudi s televizijskih zaslonov, a pravi, da je na prvem mestu gledališče, ki mu je posvetila največ pozornosti. Štirih desetletij igralske kariere ne more strniti v nekaj besed. "So vzponi in padci, kot v življenju, a ne bi ničesar spreminjala. Tudi če bi hotela, se ne da," je dejala.