Cirque du Soleil na svoji spletni strani prav Kà opisuje kot tisto predstavo, ki se
Cirque du Soleil na svoji spletni strani prav Kà opisuje kot tisto predstavo, ki se "zoperstavlja zakonom težnosti". Režiral jo je Robert Lepage, ki je imel na razpolago astronomski proračun 165 milijonov dolarjev (kar je za primerjavo skoraj dvakrat toliko, kolikor je stala broadwajska adaptacija Spider-Mana, Turn off the Dark). Zaščitni znak tega spektakla so smrtonosne akrobacije (ena izmed sekvenc se imenuje kolo smrti) in pa oder, ki se v določenem trenutku obrne za 90 stopinj, tako da nastopajoči "odletijo" proti občinstvu. Foto:

31-letna Sarah Guyard-Guillot, ki se je skupini pridružila leta 2006, je julija med predstavo v Las Vegasu padla s 15-metrske višine. Nesreča se je zgodila v sklepnem delu spektakla Ka, prizoru boja, v katerem nastopajoči v zraku ob vertikalnem odru visijo na daljinsko upravljanih žicah. Guyard-Guillotovo so dvigovali ob strani odra, potem pa je, kot so poročale priče, "kar strmoglavila navzdol"; večina občinstva je, dokler niso zaslišali krikov z odra, mislila, da gre za rutinski del koreografije.

Njena smrt je bila prva v 30 letih, kolikor Cirque du Soleil že nastopajo. Po štirimesečni preiskavi okoliščin nesreče je nevadski Urad za zdravstvo in varnost pri delu (OSHA) gledališču, ki se ukvarja z "dramatično kombinacijo cirkuških in uličnih umetnosti", izrekel štiri kazni v skupnem znesku nekaj čez 25 tisoč dolarjev.

Vrv se je izmuznila iz škripca
Izkazalo se je namreč, da se je med Sarahinim bliskovitim dvigovanjem strgala jeklena vrv, na katero je bila obešena. "Vrv se je strgala zaradi prehitrega vzpona, zaradi katerega se je izmuznila iz škripca in se drgnila ob oster del dvigala," je v svojem poročilu ugotovil OSHA. Obenem mora gledališče plačati še globo zaradi nezagotavljanja primerne opreme za vajo in za protokol ob nesreči, ki ni zadostoval varnostnemu minimumu.


Urad je oglobil tudi sam hotel Las Vegas MGM Grand, kjer je predstava potekala, češ da so svoje zaposlene izpostavljali nevarnosti pri delu, kot recimo delcem pirotehničnih eksplozij, ki so del predstav Cirque du Soleila.

Na razsodbo se bodo pritožili
Tako Cirque du Soleil kot hotel so v ločenih izjavah za javnost že napovedali, da se bodo nad razsodbo pritožili. "Varnost nastopajočih in osebja je bila za našo ustanovo vedno prioriteta," je v imenu Cirqua sporočil Renée-Claude Menard.