David Bowie leta 1983 v Monte Carlu, kot ga je v objektiv ujel veliki Helmut Newton. Foto: EPA
David Bowie leta 1983 v Monte Carlu, kot ga je v objektiv ujel veliki Helmut Newton. Foto: EPA
Lani je Bowie (na fotografiji s koncerta pred več kot desetletjem) izdal pregledno kompilacijo Nothing Has Changed, leto prej pa je oboževalce presenetil in navdušil, ko je po desetletnem premoru izdal album The Next Day. Foto: EPA

Muzikal je navdihnil film The Man Who Fell on Earth (Mož, ki je padel na Zemljo), v katerem je Bowie zaigral v glavni vlogi. Premierno naj bi ga izvedli proti koncu leta v gledališču New York Theatre Workshop.

Film Mož, ki je padel na Zemljo v režiji Nicolasa Roega iz leta 1976 je nastal po istoimenski knjigi avtorja Walterja Tevisa iz leta 1963. Bowie je v filmu nastopil v glavni vlogi vesoljca, ki pride na Zemljo, da bi našel vodo za svoj izsušeni planet.

Umetniški vodja New York Theatre Workshopa James C. Nicola je povedal, da bo muzikal, pri katerem Bowie sodeluje z irsko dramatičarko Endo Walsh, nadgradnja zgodbe filma in romana, v njem pa se bodo pojavili nekateri liki iz obeh del. Med drugim glavni junak Thomas Jerome Newton, ki ga je utelesil Bowie. A nekateri oboževalci bodo razočarani: za muzikal Lazarus je Bowie samo napisal glasbo, v njem pa ne bo nastopil.

Bolj varna "off-broadwajska" produkcija
V gledališču se zavedajo, da zgolj Bowiejevo ime v povezavi s projektom ne bo dovolj za uspeh, kot se je pokazalo s Stingovim broadwajskim podvigom (no, polomom) The Last Ship, ki so ga s sporeda umaknili po komaj treh mesecih. Upajo pa, da bodo nekaj pridobili že s tem, da gre pravzaprav za "off-broadwajsko" produkcijo, pri kateri so stroški in posledično tveganja za finančni polom veliko nižji.

To ni prvič, da bo Bowie povezan z newyorškim odrom. Leta 1980 je tri mesece nastopal v broadwajski produkciji Elephant Mana in požel izjemne kritike.

Bowie je že dolgo navdušen nad vesoljem in znanstveno fantastiko, o čemer pričata tudi skladbi Life on Mars? in Space Oddity. Vsestranski umetnik, ki živi v ZDA, se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones. Umetniško ime si je nadel leta 1965. V zgodovino popglasbe se je zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka, belskega soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah.