Tejo Reba tako kot v prejšnjih delih še naprej zanimajo razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji. Foto: Jaša
Tejo Reba tako kot v prejšnjih delih še naprej zanimajo razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji. Foto: Jaša
Teja Reba (na sliki) je koreografinja, performerka in plesalka. Foto: Jaša

V Stari mestni Elektrarni - Elektro Ljubljana se je odvila premiera predstave avtorice in koreografinje Teje Reba, Made With Love (Delo iz ljubezni).

Avtorica je z na začetku opisanimi izhodiščnimi idejami uokvirila razmislek o dajanju življenja, o ljubezni in o delu - tako vidnem kot nevidnem - ki so jedro (pro)kreativnih procesov, so sporočili iz zavoda Maska.

Binarna razmerja kot ustvarjalni navdih
Rebo tako kot v starejših delih še naprej zanimajo razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji. Ta dejanja se vedno gibljejo na mejah - med estetiko in ideologijo, med referencami in možnostmi novega, med sublimnim in objektnim, med spolom in spolnostjo, med vsakdanjostjo in umetnostjo, med pogumom in ranljivostjo.

Predstavo zaznamuje tudi sodelovanje z vizualnima umetnikoma Meto Grgurevič in Jašo ter glasbenikom Eduardom Raonom.

V pogovorih o konkretnih družbenih problematikah
Številne teme, povezane z materinstvom, starševstvom, delitvijo vlog, neplačanim skrbstvenim delom ter novimi oblikami družin, ki jih načenja predstava, bodo pri Maski osvetlili v pogovorih. Prvi bo na vrsti po ponovitvi predstave v torek, 13. januarja. Gostji Majda Hrženjak in Renata Šribar bosta spregovorili o samoumevnosti neplačanega skrbstvenega dela in o odnosu do ženskega telesa.

Teja Reba je koreografinja, performerka in plesalka. Od 2007 dalje razvija avtorska dela s koreografinjo Lejo Jurišić, med njimi so Med nama (2009), Zofa (2011) in Druga svoboda (2013). Leta 2013 sta prejeli nagrado Ksenije Hribar za perspektivni koreografinji. Avtorsko sodeluje tudi s plesalcem Loupom Abramovicijem. Skupaj sta ustvarila predstave 650 izkušenj (zgodovine telesa, ki še ni bilo oropano) (2011), M.1.2. (2012) in O-jej (2012).