Vihravi odnos med zaročencema kot nasprotje umirjenemu zakonskemu paru. Foto: Mini teater
Vihravi odnos med zaročencema kot nasprotje umirjenemu zakonskemu paru. Foto: Mini teater
Marš - Visoka pesem
Ivica Buljan se je zapisal postavitvam del Bernarda Marie Koltesa. Foto: Mini teater

Predstava po dramski predlogi Bernarda Marie Koltesa obdeluje problematiko ljubezenskega diskurza, ki predstavlja enega od ključnih elementov odnosa med moškim in žensko. V Tobačni tovarni so tako spremljali slovensko premiero dialoga zakoncev, ki ga je zapisal Koltes in ga prepletel s fragmenti Visoke pesmi.

Dialektika ljubezenskih odnosov
Čeprav je Bernard Marie Koltes sodobni pisatelj, pa zasnova drame sledi shemi klasične francoske drame s prologom in petimi dejanji, enostnostjo časa in kraja ter štirimi dramskimi osebami; spoznamo zakonski par in zaročenca. Z uporabo dveh parov je Koltes vzpostavil dialektiko dveh diametralno nasprotnih vzorcev odnosa med moškim in žensko.

Simbol življenjskega kroga
Zakonski par predstavlja odnos ljubezni-hrepenenja. Vzvišeni dialogi iz Visoke pesmi prikazujejo kot skladnost s svetom, očitnost ljubezni, vedrino in epikurejski mir. Nasprotno pa sta zaročenca zapletena v odnos ljubezen-strast, ki se izraža sredi viharjev depresivnih vzburjenj, golega besa in napadov čustvenosti. Odnos torej, ki ga zaznamujejo burna čustva svežih zaljubljencev. Drama je na ta način tudi simbol življenjskega kroga - nenehno ponavljajočega se začetka in konca.

V produkciji Mini teatra in ustanove HNK Ivana pl. Zajca igrajo Ana Karić, Senka Bulić, Olga Kacjan, Ditka Haberl, Pia Zemljič, Niko Goršič, Marko Mandić, Jose Tomislav Gotovac in drugi. Za glasbo je poskrbel Mitja Vrhovnik Smrekar, scena je nastala po idejnem predlogu predstavnika Slovenije na letošnjem beneškem bienalu likovnih umetnosti Vladimirja Fiškina, kostumi so delo Ane Savić Gecan, koreografijo pa sta tokrat načrtovala Victor Yeldjim in Ashtbek Yusupzhanov.

Zapisan Koltesovim besedilom
Z Maršem - Visoko pesmijo Ivica Buljan nadaljuje obdelavo poetične in tematske problematike, ki se je je lotil že v svojih predhodnjih stvaritvah. Nova postavitev je tako predvsem naslednica iger Dan umorov v zgodbi o Hamletu (avtor dramske predloge je spet Koltes) in Medeja material. Buljana sicer zaznamuje velika ljubezen do besedil Bernarda Marie Koltesa in do sedaj je nanizal že vrsto sodelovanj pri postavitvah francoskega dramatika.

Pri projektu Marš - Visoka pesem je Buljan zbral ekipo vrhunskih ustvarjalcev iz Slovenije in Hrvaške, pridružilo pa se jim je tudi nekaj albanskih in makedonskih igralcev.