Jezdec Gledališča Pikniz iz Izraela. Foto: Mini teater
Jezdec Gledališča Pikniz iz Izraela. Foto: Mini teater
Krojačka Nitko bo uprizorilo poljsko Gledališče Malutki. Foto: Mini teater

Mednarodni festival letos že sedmič organizira Mini teater, niti pa drži v rokah igralec in lutkar Robert Waltl. Ta je v Ljubljano povabil goste iz različnih evropskih držav in Izraela, ki bodo skupaj s slovenskimi gledališčniki uprizorili 21 predstav, na sporedu pa bodo še viteški dopoldnevi in ustvarjalne delavnice. Mini poletje se bo začelo s predstavo Jezdec na ljubljanskem gradu, kjer sta bila nato še koncert Zagrebških dečkov in odprtje razstave Naceta Hočevarja Portreti igralcev.

Ustvarjalnost od Izraela do Švedske
Ljubitelji lutk se bodo največkrat povzpeli na ljubljanski grad, medtem ko bosta nekaj prireditev gostila tudi Šentjakobsko gledališče in Plesni teater Ljubljana. Ob Mini teatru bodo lutke vodili predstavniki gledaliških skupin Pikniz iz Izraela, Malutki iz Poljske, Figurentheater Wilde & Vogel iz Nemčije, Ako iz Bolgarije, Lutkovno gledališče Brest iz Belorusije, Tunteenpalo iz Slovenije, Kranevit s Kristino Feix iz Nemčije, Kukfo iz Rusije, Abellis iz Švedske ter Žar ptica in Otroško gledališče Osijek iz Hrvaške.

Andersen še ni pozabljen
Festival bo obiskovalcem ob ponovitvah domačih predstav in gostovanjih iz tujine ponudil tudi premiero Puškinovih del Zelo male tragedije, ki jih bo prevzel beloruski režiser Aleksej Leljavski. Med pravljičarji je letos na častnem mestu Hans Christian Andersen, od čigar rojstva je v začetku aprila minilo 200 let. V njegov spomin bodo v Ljubljani uprizorili predstave Vžigalnik, Palčica in Cesarjeva nova oblačila.

Za uvod
Prvi dan festivala so se na dvorišču ljubljanskega gradu predstavili tudi vitezi Vojvodine Kranjske in Paževska šola, Zavod za razvijanje ustvarjalnosti pa je organiziral izdelovanje kron in dvorni ples.

Program celotnega festivala pa si lahko pogledate tukaj.