Dolgo izgubljeno gledališko platno je veliko 15 x 9 metrov. Foto: MMC RTV SLO
Dolgo izgubljeno gledališko platno je veliko 15 x 9 metrov. Foto: MMC RTV SLO
Predstava La Verita (Resnica) je prava paša za oči. Foto: MMC RTV SLO
Compagnia Finzi Pasca začela gostovanje

Umetnike skupine Compagnia Finzi Pasca smo ujeli ravno med vajo pred nocojšnjo prvo predstavo v nizu teden dni trajajočega gostovanja. La Verità je gledališka predstava z izjemnimi akrobatskimi figurami, navdihnjenimi z nadrealistično poetiko. Pred izvirnim gledališkim zastorom, ki ga je narisal Dali, je zbranih trinajst osupljivih umetnikov, ki raziskujejo sanje in ideje nadnaravnega.

Španski umetnik je ogromno gledališko platno narisal leta 1944 kot kuliso za balet Tristanova norost. Dali je večkrat sodeloval s koreografom Leonidom Massinom (Ruski balet iz Monte Carla), balet Tristanova norost (Tristan Fou), ki ga je navdihnila Wagnerjeva opera Tristan in Izolda, pa je bil njuno tretje skupno umetniško delo. Dalì je zanj napisal libreto ter zasnoval kostume in scenske elemente v obliki ogromnih poslikanih platen oziroma zastorov. Balet so premierno uprizorili 15. decembra 1944 v International Theatru v New Yorku.

Po desetletjih našli umetnino, založeno v skladišču rekvizitov
Neprecenljivo umetnino, ki so jo po več desetletjih odkrili v skladišču rekvizitov newyorške Metropolitanske opere, je odkupila Evropska umetniška fundacija. Namesto muzeju pa je fundacija delo ponudila švicarski Compagnii Finzi Pasca, kar je gotovo posebna čast in izjemno priznanje njenemu umetniškemu snovanju, kot so zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.

Osvetlitev ena ključnih točk tokratne predstave
Umetniški cirkus Compagnia Finzi Pasca prihaja iz Švice, združuje pa izjemne umetnike. Compagnia Finzi Pasca je nastala leta 2011 z združitvijo Inlevitasa in Teatra Sunil. Njen najvidnejši ustvarjalec, Daniele Finzi Pasca, se je pri nas pred leti predstavil s produkcijama Nomad in Megla/Nebbia (Cirque Èloize) ter se podpisal pod sklepno slovesnost olimpijskih iger v Torinu leta 2006. Tokrat nam ponuja na ogled umetniški projekt enkratne gledališke tehnike, ki temelji na nevidnih kretnjah, igri senc in izjemnih načinih osvetlitve.

Compagnia Finzi Pasca začela gostovanje