Oder
()

Poudarki

  • Glej, v angleščini!:
  • Tales from bordertown (vol. II) - 13. in 15. 6. ob 20.00
  • Something in the Basement - 19., 20. in 21. 6. ob 20.00
  • Red Cabaret - 27. in 28. 6. ob 20.00
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
Po besedah Carlosa Pascuala, v Ljubljani živečega mehiškega esejista in režiserja, je »… angleški jezik lingua franca tudi slovenskega prostora, saj ga je slišati povsod, na ulicah, med ljudmi …«, zaradi česar je nastanek takšnega projekta povsem logična poteza. Foto: Martin Lovšin
Inti Šraj bo z Ericom Deanom Scottom 19. junija nastopila v slovenskem prvencu Carlosa Pascuala Nekaj v kleti. Foto: Martin Lovšin

Dodaj v

Gledališče Glej svoja vrata odpira tudi za turiste

V Gleju tri predstave v angleščini za tuje občinstvo
11. junij 2013 ob 19:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V Gledališču Glej so v sklopu programa Glej, čez mejo! pripravili projekt Glej, v angleščini!. Namenjen je tujim gledališčnikom, ki živijo v Sloveniji, da se srečajo in spoznajo ter sodelujejo s slovenskimi kolegi.

V dneh, ko se gledališka sezona počasi izteka, so v Gledališču Glej sklenili priti naproti tujim gledališčnikom, ki živijo v Sloveniji ter bi se radi spoznali in sodelovali s slovenskimi kolegi. V juniju bodo v Gleju tako na sporedu tri predstave v angleškem jeziku: zgodbe z mesta na meji (vol. II), Nekaj v kleti in Rdeči kabaret.

Ciljno občinstvo projekta Glej, v angleščini! so tujci, ki živijo v Sloveniji, med katerimi so tudi številni gledališki ustvarjalci, pa tudi turisti, ki jih privabi slovenska prestolnica. "S tem projektom se usmerjamo na tuje občinstvo, ki zaradi jezikovnih preprek ne more spoznati oziroma priti v stik s produkcijo, ki nastaja v Sloveniji," povzema za odnose z javnostmi v Gledališču Glej zadolženi Rok Avbar.

Na spored Glej, v angleščini! so vključili dve gostujoči predstavi ter eno koprodukcijo s tujim ustvarjalcem. Že v četrtek, 13. junija (ter s ponovitvijo v soboto), bo na sporedu prva predstava iz sklopa Glej, v angleščini! - zgodbe z mesta na meji (vol. II) (tales from bordertown (vol. II)) avtorja in izvajalca Erica Deana Scotta v režiji Erike Latta. "Predstava brez kompleksnih svetlobnih rešitev - samo reflektor in žarnica nad mizo - ter brez zvočnih ali glasbenih posegov, ki bi nas zamotili, je vrhunski podvig golega pripovedovanja," napovedujejo v Gleju.

Na senčni strani ljubezni
V koprodukciji Gleja pa je nastala predstava producenta in režiserja Carlosa Pascuala Nekaj v kleti (Something in the Basement), ki bo premierno uprizorjena 19. junija. V uprizoritvi, nastali po motivih kratke drame Nekaj v kleti Dona Nigroja, partnerja Mary (Inti Šraj) in Philip (Dean Scott) brodita po najnižji točki svojega razmerja. "Od tu naprej lahko dolgčas prekineta samo obžalovanje in jeza," piše v predstavitvi. Ponovitvi predstave bosta na sporedu 20. in 21. junija.

Spogledovanje s tabuji za uvod v poletje
Konec meseca, 27. in 28. junija, bodo v Gleju v angleščini uprizorili še avtorsko predstavo Rdeči kabaret (Red Cabaret) v izvedbi skupine Red Cabaret. To je predstava, ki je, kot so zapisali v Gleju, zvabila gledališče v nočni bar. Je spektakel ekstravagantnih artistk, plesalk in igralcev. V gledališču gledalce vabijo, naj ne zamudijo "spogledovanja s tabuji, politično nekorektnostjo in malimi travmami poročenih mož in zapuščenih žensk".

Program Glej, čez mejo! je sicer namenjen gostovanjem tujih gledališč v Sloveniji oziroma gostovanju ekipe Gleja pri sorodnih gledališčih v tujini, s katerimi delijo videnje gledališkega prostora in razbijanja odrskih kodov.

A. J.
Rdeči kabaret
Rdeči kabaret
Z leve proti desni: Carlos Pascual (režiser predstave Something in the Basement), Tina Janežič (Red Cabaret), Eric Dean Scott (avtor tales from bordertown (vol. II)), Inti Šraj (igralka v Something in the Basement), Rok Avbar (P.R. Gledališča Glej)
Tina Janežič
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo