V glavnih vlogah v filmu sta nastopila Jake Gyllenhaal in pokojni igralec Heath Ledger, ki je bil nominiran za oskarja za najboljšo moško vlogo. Foto: EPA
V glavnih vlogah v filmu sta nastopila Jake Gyllenhaal in pokojni igralec Heath Ledger, ki je bil nominiran za oskarja za najboljšo moško vlogo. Foto: EPA

Producent Tom O'Connell je že pridobil pravice za priredbo kratke zgodbe Annie Proulx, premiera v londonskem West Endu pa je napovedana za leto 2016.

Filmska priredba s Heathom Ledgerjem in Jakom Gyllenhaalom, za katero je poskrbel Ang Lee, je osvojila tri oskarje, in sicer za najboljšo režijo, najboljši prirejeni scenarij in najboljšo filmsko glasbo. Za operno različico, ki je premiero doživela v madridskem Teatro Realu v letu 2014, je glasbo zložil Charles Wuorinen, libreto v angleškem jeziku pa je spisala Prouxova.

Prehoditi pot v tujih škornjih
Poulxova je v nedavni izjavi sporočila, da se veseli gledališke predstave in da je že na trnih, kakšna bo odrska interpretacija njene zgodbe, ki je s selitvijo s papirja na filmska platna dosegla veliko prepoznavnost.

Avtorica je poudarila, da je zgodba v izkušenih rokah producenta O'Connella in tankočutne gledališke družbe, ki bo poskrbela za to čudno popotovanje njenih dveh likov iz Wyominga. "Igralci, ki si bodo obuli svoje pošvedrane škornje, bodo stopili v težavne čase v neusmiljenem kraju," je še zapisala Proluxova.

"Gre za zgodbo o podeželski regionalni homofobiji ... situacijo, ki se po nepotrebnem konča kot tragedija," je ob lanski premieri opere povedala avtorica. "Gre za romantično zgodbo le, če menite, da je nezmožnost premagati strah in stud do samega sebe romantična."