Multimedijski umetnik Jan Fabre velja za velikega maga sodobnega gledališča in vizualnih umetnosti. V okviru Evropske prestolnice kulture je leta 2012 gostoval tudi v Mariboru. Foto: BoBo
Multimedijski umetnik Jan Fabre velja za velikega maga sodobnega gledališča in vizualnih umetnosti. V okviru Evropske prestolnice kulture je leta 2012 gostoval tudi v Mariboru. Foto: BoBo
Epidaver
Antični amfiteater v Epidavru med novodobno uprizoritvijo Aristofanove 2.400 let stare komedije Ženske v skupščini. Foto: Reuters

Jan Fabre je uradno odstopil 2. aprila, in sicer, z njegovimi besedami, zaradi "sovražnega umetniškega okolja"; še nekaj dni predtem je sicer sedel na čelu tiskovne konference in najavil, da bo festival v letu 2016 posvečen Belgiji in njenim prebivalcem. V naslednjih dveh letih bi nato v ospredje potisnil umetnike, s katerimi je sodeloval v preteklosti, grškim ustvarjalcem pa bil odstopil približno tretjino programa.

Festival z 61-letno zgodovino, ki je v preteklosti gostil take zvezde, kot sta bili Maria Callas in primabalerina Margot Fonteyn, pa tudi uprizoritve antičnih tragedij, vsako leto med junijem in koncem avgusta poteka v Atenah; dodatno festivalsko prizorišče je še starodavni amfiteater v Epidavru na Peloponezu.

Grki zahtevali celo ministrovo glavo
Fabrov program, ki je bil zastavljen kot poklon "belgijskemu duhu", so grški umetniški krogi sprejeli z glasnimi protesti; oglasile so se celo politične stranke (z obeh strani spektra) in komentirale, da na grški festival sodijo pretežno grška umetniška dela. Umetniki so podpisovali tudi peticijo, ki je med drugim zahtevala odstop ministra za kulturo Aristeidisa Baltasa.

V svojem odstopnem pismu je Fabre poudaril, da je službo sprejel zato, ker je bil prepričan, da bo imel pri umetniških odločitvah proste roke. "A zdi se, da v Grčiji kaj takega ni mogoče. Nočem delati v sovražnem umetniškem okolju, v katerega sem sicer prišel z odprtim umom in srcem."

Ko je Fabre 29. marca razkril spored letošnjega festivala, je to storil z besedami: "Rad bi se poklonil Belgiji, kajti ta majhna država je moj dom in moje zavetje."

Grško ministrstvo za kulturo je v ponedeljek sporočilo, da bo na direktorski stolček festivala sedel grški igralec in režiser Vangelis Theodoropoulos. "Naloga novega umetniškega vodje bo težka, a prepričani smo, da bo konstruktivno sodeloval z odborom grškega festivala in z grškimi ustvarjalci, da bo končni rezultat najboljši v danih okoliščinah."