Oder
()
Prizor iz plesne predstave Ples ali išče se Lili Marlen
Kako se znajti v vse bolj odtujeni družbi? Foto: Špela Šebenik
Kip Lale Andersen
Lala je prva odpela legendarno pesem iz prve svetovne vojne Lili Marlen. Foto: EPA

Dodaj v

Hrepenenje na odru Plesnega teatra

Plesna predstava na idejni osnovi pesmi Lili Marlen
21. november 2005 ob 13:23,
zadnji poseg: 22. november 2005 ob 21:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na odru Plesnega teatra je premiero doživela plesna predstava Rosane Hribar z naslovom Ples ali išče se Lili Marlen.

Idejna osnova za predstavo je pesem Lili Marlen o stiski in osamljenosti nemškega vojaka pred odhodom na rusko fronto v 1. svetovni vojni. Poleg Hribarjeve v predstavi nastopajo tudi Sebastjan Starič, Siniša Bukinac, Gregor Luštrek in Katarina Avbar.

Razdvojena identiteta sodobnega človeka
Predstava se osredinja na hrepenenje po ljubljeni osebi, ki so ga ustvarjalci iz vojnega časa prenesli v posameznikov vsakdan, v katerem se znotraj vse bolj odtujene družbe bori za svojo integriteto. Rosana Hribar in drugi plesalci se s plesom, glasbo in besedilom lotevajo posameznikove razdvojene identitete v mreži nasprotujočih si pomenov in družbenih določil, ki v trenutku posameznikove popolne predanosti drugemu človeku ali umetnosti zastavljajo eno samo vprašanje - kdo si.

Svetovni čar Lili Marlen
Pesem Lili Marlen, ki je bila do zdaj prevedena v več kot 20 jezikov, je bila uglasbena dvajset let po nastanku, njena prva izvajalka pa je bila nemška pevka in kabarejska igralka Lale Andersen. Pozneje so jo glasbeno še večkrat "preuredili", eden od njenih izvajalcev je tudi Vlado Kreslin z Beltinško bando, na temo pesmi pa je Rainer Werner Fassbinder leta 1981 posnel film Lili Marleen, ki se je poleg pesmi opiral tudi na avtobiografski roman Lale Andersen.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo