Ivica Buljan je žirijo  prepričal s podpisom pod stvarjenjem predstave Medeja material. Foto: Mini teater
Ivica Buljan je žirijo prepričal s podpisom pod stvarjenjem predstave Medeja material. Foto: Mini teater
Virtualna predstava Palčica pomeni začetek obdobja lutkovnih predstav za otroke 21. stoletja. Foto: Mini Teater

Častno priznanje je romalo tudi v roke Beatrice Picon iz Francije, Joseja Soleja iz Mehike, Isabel Quinteros iz Salvadorja in Santuzza Oberhlezerja iz Švice. Nagrade so podelili ob koncu festivala, v okviru katerega se je letos zvrstilo 47 predstav iz 16 držav.



Predstavitev drugačne Kube
Mednarodni gledališki festival v Havani so Kubanci leta 1980 zasnovali kot priložnost, svetu, Kubo predstaviti ne le kot domovino zloglasnega Fidela Castra, ampak tudi kot kulturno zelo bogato deželo. Festival predstavlja vse zvrsti uprizoritvenih umetnosti, v času dogajanja pa v ritmu gledališke umetnosti utripa dobesedno cela Havana. Predstave namreč ne potekajo le v posvečenih gledaliških prostorih, temveč se gledališke skupine z vsega sveta predstavljajo tudi na trgih, v parkih, v muzejih in celo na starodavnih zidovih na prostem.

Ustvarjalni Kubanci
Da bi Kubo predstavili kot deželo ustvarjalnih ljudi, je Kubanski nacionalni svet za odrske umetnosti letošnji festival zaznamoval s sloganom: "V gledališču, tako kot v vseh umetnostih, je Kuba ustvarjalna." Udeležba na festivalu je bila tudi priložnost za širjenje znanja o gibanjih v sodobnem gledališču. Organizatorji so namreč pripravili tudi številne gledališke delavnice, seminarje in debate.