Radio & Juliet je Clug postavil po navdihu skupine Radiohead. Foto: RTV SLO
Radio & Juliet je Clug postavil po navdihu skupine Radiohead. Foto: RTV SLO
Radio & Juliet je tretji avtorski projekt Edwarda Cluga. Foto: RTV SLO

Predstavo Hadersfild je v gledališču Koper uprizorilo Jugoslovansko dramsko gledališče. Avtor drame Uglješa Šajtinac je v njej obravnaval fenomen, da so mladi iz Srbije v 90. letih množično zapuščali svojo domovino. Konec festivala je potekal sočasno na dveh prizoriščih; v portoroškem Avditoriju je gostovala SNG Drama Maribor, ki je postavila plesni avtorski projekt Edwarda Cluga Radio & Julie.

Srbi zapuščajo domovino ...
Predstavo Hadersfild, v kateri se predstavljajo Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Vojin Četković, Damjan Kecojević, Tijana Mladenovič in Josif Tatić, je njen avtor Šajtinc postavil v majhno vojvodinsko mesto na začetek novega tisočletja. Po več kot desetih letih se vanj iz Huddersfielda vrne Igor in s tem prekine monotonijo, v kateri živijo trije njegovi prijatelji. Vznemirijo jih predvsem majhna in velika vprašanja, ki jim jih na podlagi svojih življenjskih izkušenj postavlja Igor. Predstava, ki jo je režirala Alex Chisholm, je na letošnjem festivalu Sterijino pozorje prejela nagrado za najboljše dramsko besedilo in dve igralski nagradi.

Neizživeta Julija
V Avditoriju pa bodo na predstavo, ki je nastala po navdihu glasbe skupine Radiohead, ob koreografu in avtorju Edwardu Clugu, tudi letošnjem dobitniku nagrade Prešernovega sklada, plesali Sergiu Moga, Eugen Dobrescu, Bojana Nenadovič Otrin, Christian Guerematchi, Matjaž Marin in Tiberiu Marta. Radio & Juliet je Clugova tretja avtorska predstava, v njej pa se prepletata glasba in gib. V središče predstave je postavljena Julija, sodobna ženska, ki se spominja svojih šestih neizživetih ljubezni.

17 predstav v treh sklopih
Letošnji Primorski poletni festival se je začel s predstavo Lulubaj, ki jo je uprizorilo Slovensko mladinsko gledališče iz Ljubljane. 17 predstav je bilo razvrščenih v tri vsebinske sklope: Morje je združevalo zgolj gostujoče predstave, Brodolomci so prinesli dela treh glavnih svetovnih dramatikov, Sirene pa so dokazovale, da tako gledališče potrebuje močno neurje. Umetniški vodja 12. PPF-ja je bil Primož Bebler.