Janko in Metka v manj temačni podobi od tiste, ki jo lahko vidimo na odru. Foto: RTV SLO
Janko in Metka v manj temačni podobi od tiste, ki jo lahko vidimo na odru. Foto: RTV SLO

Brata Grimm sta svojo verzijo nemške ljudske pripovedi objavila pred približno dvesto leti. Britanska Kraljeva opera pa je na oder zdaj postavila balet, o katerem pravijo, da je "temna, odrasla" različica zgodbe, postavljena v Združene države Amerike 50. in 60. let prejšnjega stoletja.

Najbolj znana priredba Janka in Metke je opera, ki jo je pred 120 leti napisal Engelbert Humperdinck. A velike ambicije ima tudi 26-letni Liam Scarlett, koreograf njene nove uprizoritve, ki si je balet o bratu in sestri, ki se izgubita v gozdu in naletita na zlobno čarovnico, zamislil po svoje.

"Pravljice bratov Grimm so se mi zmeraj zdele primerna snov za balet. Po eni strani zaradi svoje zlobne, temne strani. A rad imam tudi njihovo enostavnost: napisane so za otroke in večinoma dolge le nekaj strani. Stavki so preprosti in učinkoviti," je povedal.

V zgodbi številne sodobne teme
A zakaj se je Scarlett izmed vseh pravljic odločil prav za Janka in Metko? Kot pravi, je res, da je zgodba dobro znana, a v zadnjih letih je bilo priredb nenavadno malo, mogočih navezav na sodobnost pa je veliko.

"Zgodba obravnava zlorabo otrok in ugrabitev. Imamo nefunkcionalno družino in starše brez denarja. Zlobna mačeha otroke pretepa, oče pa ne more niti plačati najemnine," pravi Scarlett.

Po navdih k Hitchcocku
Predstava, postavljena na ameriški Srednji zahod, ima namerno filmski učinek. Pod glasbo se je podpisal Dan Jones, ki priznava vpliv hollywoodskih skladateljev, Scarlett pa navaja, da se je sam navdihoval tudi pri Hitchcocku.

Kot pravi Jones, je predstava v prvi vrsti študija strahu: "Tu se uresničijo najhujši otroški strahovi - Janko in Metka sta izgnana iz domače hiše, nihče ne skrbi zanju, boriti se morata za preživetje."

Predstave večinoma razprodane
Leanne Cope
, ena izmed alternativ, ki nastopa kot Metka, pravi, da je v preteklosti že uprizarjala otroke, a Metka je najkompleksnejši lik do zdaj: "Je starejša od svoje biološke starosti, paziti mora tako na očeta kot na Janka. A ko gresta skozi gozd in srečata čarovnico, je zagotovo vsa iz sebe od strahu, in to moram pokazati."

Predstave, ki bodo na sporedu do 11. maja, so večinoma razprodane, ponovitev pa je načrtovana za prihodnje leto.