Moliere je veliko govoril čez zdravnike. V nemilosti so se znašli v več kot enem njegovem dramskem tekstu. Foto:
Moliere je veliko govoril čez zdravnike. V nemilosti so se znašli v več kot enem njegovem dramskem tekstu. Foto:
Zdravnik po sili
Douhtar pod mus! v gledališču Koper

Nastala je drama Duohtar pod mus!, situacijska komedija po motivih Moliera, katere premiera je bila v Gledališču Koper. Po besedah režiserja Vita Tauferja gre za "mlakarjevsko-molierovsko-brechtovsko" predstavo v primorskem narečju. Produkcija naj bi povezovala najboljše od Moliera in žlahtno šansonjerstvo, po katerem slovi Mlakar. Humor na račun zdravnikov in njihove medicinske "znanosti" (ta opredelitev je Mlakarjeva) med drugim podajajo igralci Iztok Mlakar, Gregor Zorc, Urška Bradaškja, Boris Cavazza, Teja Glažar in Lara Komar.

Le zabavno naj bo, drugo ni pomembno
Iztok Mlakar se tokrat obrača k ljudstvu. Pisal je namreč za ljudi, ki jih "muči" življenje v turbokapitalizmu in ki zato potrebujejo nekaj razvedrila. Ne preveč globokoumnega, pa tudi ne plehkega, s kakršnim so zasičeni televizijski programi. Nekaj iskrivega torej. Oziroma kot pravi Mlakar sam, je tokrat "pisal s čistim namenom, v želji, da se štorija razvije do konca, da vsebuje vrsto komičnih elementov in da je zabavna. Napisal sem jo brez želje po iskanju višjih smotrov, saj bi bili višji smisli tu napaka. V predstavi so namen predvsem dvojni smisli in nesmisli."
Zdravnikom posvečen venček pesmi
Pisal je torej v duhu, ki je bil značilen že za "izvirnega" Moliera. Njegova dramska besedila, še posebej pa enodejanke, so namreč po sodbi Vita Tauferja zelo nepretenciozne, iz njih pa skozi ljudsko igro "udarja" elementarna teaterska sila. Pomemben element tokratne predstave, zaradi katere bi jo lahko označili kot pristno burko, je navzočnost improvizacije in spontanosti. Posebnost predstave je tudi prisotnost glasbe. Scena Damijana Cavazze bo tako tudi prizorišče glasbenih točk, interpretacije songov, ki jih je prav tako spisal Mlakar, odigral pa jih bo trio Vrabec.

Prvotni načrti so predvidevali spojitev dveh Molierovih besedil v nov dramski tekst. Vendar pa Mlakar Letečega zdravnika in Zdravnika v sili - tukaj je na mestu vprašanje, zakaj je imel Molier toliko proti zdravnikom - ni le spojil, pač pa je na osnovi Moliera spisal povsem svojo različico besedila. Ta je močno vpeta v sodobni čas, saj pozoren gledalec na odru hitro ugleda "znane like", kot sta bogataš in "polmafijec", ki ni plačal davkov.
Douhtar pod mus! v gledališču Koper