Svetlana Makarovič je v Pekarno Mišmaš vtkala ljudski pravljični motiv čudežnosti peke in skrivnostnega pomena kruha. Foto: Miha Fras/Mini teater
Svetlana Makarovič je v Pekarno Mišmaš vtkala ljudski pravljični motiv čudežnosti peke in skrivnostnega pomena kruha. Foto: Miha Fras/Mini teater
Pekarna Mišmaš
Predstavo, ki je namenjena otrokom, starejšim od treh let, je režiral Robert Waltl. Foto: Miha Fras/Mini teater
Nova lutkovna predstava Pekarna Mišmaš

Kako dobrodošel bi bil v današnjem času skromni pek Mišmaš, ki svoj dober kruh tudi zastonj rad odstopi revnim in otrokom. Po dveh predpremierah je bila na odru Mini teatra premiera lutkovne priredbe legendarne pravljice Svetlane Makarovič.
Lutke animirajo Violeta Tomič, Tadej Pišek in Jose. Za likovno podobo predstave je poskrbel Robert Smolik, za glasbo pa Uroš Rakovec. V predstavi igrajo Tomičeva v alternaciji z Vesno Vončina, Jose v alternaciji z Miho Rodmanom in Pišek.

Odkrita skrivnost, konec veselja

Vsem generacijam je dobro poznana zgodba o peku Mišmašu, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, ter o ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se odloči ostati kar pri Mišmašu.

Več o predstavi pripravljajo v nocojšnji oddaji Kultura. Danes ob 22.35 na TVS 1.

Ko se spusti noč, se miške, ki Mišmašu pomagajo peči kruh, spremenijo v dvorjane. Zlobna Jedrt pa to kraljestvo in njihovo sožitje poruši, ko razkrije Mišmaševo skrivnost ter ga obtoži coprništva. Mišmaš izgine, hkrati z njim pa tudi veselje in dober kruh.
Nagrajena pravljica in podobe ob njej
Pravljica je nazadnje v slikanici izšla lani pri Mladinski knjigi, opremljena z novimi ilustracijami Kostje Gatnika. Pravljica je Makarovičevi leta 1975 prinesla Levstikovo nagrado, Gatnik pa je za ilustracije leta 2008 prejel nagrado Hinka Smrekarja. Oba pa sta lani za slikanico prejela tudi Levstikovo nagrado za življenjsko delo. Mini teater novo predstavo posveča lutkovni umetnici Bredi Vintar Hrovatin ob njenem 80. rojstnem dnevu, uprizoritev pa je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 2 in je predpremiero doživela v sklopu festivala Bobri konec januarja.

Nova lutkovna predstava Pekarna Mišmaš