Danes po predstavi lahko prisluhnete tudi pogovoru z režiserko predstave. Foto: CD / Herman Sorgeloos
Danes po predstavi lahko prisluhnete tudi pogovoru z režiserko predstave. Foto: CD / Herman Sorgeloos

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo ob 20.00 gostovala belgijska plesna skupina Peeping Tom s svojo novo predstavo, V najem koreografov in režiserjev Francka Chartierja in Gabriele Carrizo. Ponovitev predstave bo v ponedeljek ob isti uri.

Ena najzanimivejših in svojstvenih skupin Peeping Tom je s svojo odrsko magijo ljubljansko občinstvo prvič začarala leta 2008 s predstavo Le Salon in nato dve leti pozneje s predstavo 32 rue Vandenbranden.
V najem gledalca odpelje na potovanje skozi misli: v trenutku brezdelja se misel osvobodi in odplava v vzporedni svet, univerzum spominov, načrtov za prihodnost, strahov, sanj ali nočnih mor, ki jih vsakič znova prekine resničnost.

"Kaj če bi lahko najeli določene okoliščine, celo drugačno življenje? Če bi le lahko vse in vsakogar za kratek čas obdržali zase? V najem se ukvarja s časom, omejitvami v času ter nestalnostjo stvari in razmerij," je o predstavi zapisala koreografinja in režiserka Gabriela Carrizo.

Skupina Peeping Tom je prejela tudi več nagrad, med njimi so francoska nagrada za najboljšo plesno predstavo leta 2005, nagrada za mlade režiserje na Salzburškem festivalu 2007 in nominacija na Theaterfestivalu 2007 v Bruslju. Leta 2009 je skupina izvedla zadnji cikel trilogije na Mednarodnem umetnostnem festivalu v Melbournu, kjer je ansambel prejel nagrado Patrons Circle Award. Njihova trilogija predstav Le Jardin, Le Salon in Le Sous-sol je doživela več kot 350 ponovitev po vsem svetu.

Pri predstavi, ki je premiero doživela 15. oktobra v Bruslju, sodelujejo plesalci in ustvarjalci Samuel Lefeuvre, Eurudike De Beul, Leo De Beul, Marie Gyselbrecht, Hun-Mok Jung, Seoljin Kim in Simon Versnel.