Drama je še kako primerna tudi za današnji čas, pravijo ustvarjalci. Foto: SNG Nova Gorica
Drama je še kako primerna tudi za današnji čas, pravijo ustvarjalci. Foto: SNG Nova Gorica

Drama je kljub časovni odmaknjenosti sodobna in aktualna, saj je ustvarjalcem uspelo potegniti vzporednice med antičnim in današnjim časom; se pa problematike lotevajo na drugačen, svoj način, pravi dramaturginja Diana Koloini.

Aktualnost vsebine navdušuje tudi režiserja Pipana, ki je sicer z novogoriškim gledališčem sodeloval že pred dvajsetimi leti ob odprtju nove gledališke hiše, ko je režiral Krst pri Savici. "To je dinamična in na trenutke zelo duhovita zgodba, sam bi jo namesto kot tragedijo opisal kot politično satiro," je dejal.

Vez družbe: Aktivni pritok denarja
Glavni protagonist, slavni atenski bogataš Timon, razsipno deli bogastvo ljudem, ki prijateljujejo z njim predvsem iz koristoljubja. Ko bankrotira, njihovo laskanje zamenja nehvaležnost in nepripravljenost, da bi mu v stiski pomagali. Zapustijo ga vsi, ki so bili prej deležni njegove neizmerne radodarnosti. Razsipni dobrotnik se tako ob lastnem ekonomskem propadu spopade z družbo, ki medsebojne vezi tke na osnovi aktivnega pritoka denarja.

Bine Matoh: Pripravljal sem se vse poletje
Igralec Bine Matoh je izrazil zadovoljstvo pri oblikovanju glavne vloge. Kot je dejal, je za študij in učenje porabil vse poletje. Poleg njega igrajo še Janez Starina, Radoš Bolčina, Ivo Barišič, Žiga Udir, Iztok Mlakar, Kristijan Guček, Helena Peršuh, Dušanka Ristić, Miha Nemec, Blaž Valič, Nevenka Vrančič, Milan Vodopivec, Jože Hrovat, Tomislav Tomšič, Gregor Zorc, Ana Facchini, Medea Novak, Andrijana Boškoska Batič, Jernej Čampelj, Primož Vrhovec, Vesna Vončina, Klemen Breznik, Sebastijan Furlani, Anuša Kodelja, Jani Kodre, Ana Kolenc, Martin Mlakar, Ana Školaris, Janez Zore in drugi člani SNG Nova Gorica kot atensko ljudstvo.

Za sceno je poskrbel Marko Japelj, za kostume Leo Kulaš, glasbo pa je prispeval Aldo Kumar. Koreografa sta bila Nastja Bremec in Michal Rynia. Delo Shakespearja in Middletona je ponovno prevedel Srečko Fišer.