Andrijana Boškoska Batič je z preostalimi soigralci pri snovanju predstave Babilon razmišljala, kako spremeniti svet na bolje. Foto: Iz osebnega arhiva
Andrijana Boškoska Batič je z preostalimi soigralci pri snovanju predstave Babilon razmišljala, kako spremeniti svet na bolje. Foto: Iz osebnega arhiva

Predstavo so pripravili udeleženci delavnice ART-SOC, ki so združili pridobljeno znanje in dinamiko jezikovno zelo pisane skupine. "Igralska zasedba združuje različne energije, kulture, starostne skupine, s čimer še pristneje prikazujemo problematiko današnjega sveta. V predstavi namreč želimo izpostaviti, kako svet ne sme funkcionirati in kje delamo napake. Zadnji del predstave - forumski prizor - je namenjen gledalcem, ki dobijo možnost dejavno sodelovati pri predstavi. Tako lahko metaforično sami pomagajo spremeniti svet na bolje. Začeti je treba pri ljudeh," pravi akademska igralka iz Makedonije Andrijana Boškoska Batič. Poleg nje v predstavi, ki bo na ogled v ponedeljek ob 16.30, nastopajo še Boris Nemet, Jaka Andrej Vojevec, Maja Kuzma, Phillipe Avocat, Nastasija Končina, Sabina Bakula, Anja Božič, Barbara Polajnar in Urša Adamič.

V okviru Festivala gledališča zatiranih, ki sicer poteka v sodelovanju z Ano Desetnico, se torej predstavljajo slovenske in tuje gledališke skupine, program pa je obsegal tudi delavnice gledališča zatiranih, predavanja in pogovore. Festival v Sloveniji je zamišljen kot nadgradnja dosedanjih procesov, spoznavanje in mreženje med domačimi in mednarodnimi akterji ter pogonska sila nacionalne mreže gledališča zatiranih.
Na ljubljanski Špici v Prulah bo ob 19.00 dogajanje festivala sklenila prezentacija delavnice Korenine izključenosti z Olivierom Malcorjem in drugim udeležencem delavnice. Cilj delavnice je bil, da raziščejo vzroke predsodkov in izključevanja in da oblikujejo jasno idejo o položaju priseljencev v Sloveniji ter jim pomagajo preseči izključevanje posameznikov, s katerim se spopadajo na vsakdanji ravni.