Zajec in lisica se spet srečata v lutkovni predstavi Take ljudske. Foto: Andrej Štular
Zajec in lisica se spet srečata v lutkovni predstavi Take ljudske. Foto: Andrej Štular
Medvedi, lisice in volkovi so velikokrat glavni junaki pravljic, basni ... Skozi stoletja smo ljudje živalim, upravičeno ali ne, pripisali določene značajske lastnosti. Foto: EPA

Odgovor so iskali v Mini teatru na Ljubljanskem gradu, kjer je lutkovno gledališče Nebo premierno odigralo lutkovno predstavo za otroke in mladino Take ljudske.



Hej, zajec, mi skuhaš kavo?
Take ljudske so primerne za otroke, ki so že upihnili tretjo svečko, ustvarjalci pa verjamejo, da bodo prepričali tudi odraslo občinstvo. V 40 minut dolgi predstavi se namreč živali obnašajo kot ljudje. Poleg tega, da spijo in jejo, tudi kuhajo kavo, sadijo, obdelujejo zemljo, pobirajo pridelek in krmijo kokoši. Nekatere živali so delavne in vztrajne, druge pa se težkemu delu raje izognejo in raje poskrbijo, da drugi delajo zanje. Zveni znano?

Kdo zaupa lutkam?
Lutkovno gledališče Nebo deluje od leta 2001, ko so ga ustanovili Andrej Štular, Petra Stare in Mare Završnik. Nase so opozorili že s prvo raziskovalno predstavo za mladino in odrasle Soba. V zadnjih letih se Nebo posveča tudi otroškim predstavam.

Andrej Adamek režira predvsem lutkovne predstave. Od leta 1991 je med drugim režiral predstave Kužek in muca, Črviva zgodba, Koko leva, koko desna, Rokec na drugem koncu sveta, To je Ernest in druge.

Petra Stare je ustvarjalka, ki so ji domača področja oblikovanja lutk, animacije in režije, z lutkami pa se spoznava tudi s teoretičnega vidika, saj raziskuje tradicionalne lutkovne tehnike in zgodovino lutkarstva. Kot režiserka, oblikovalka likovne podobe in animatorka je soustvarjala več lutkovnih predstav, med katerimi je za predstavo Izbira leta 2003 na mednarodnem Lutkovnem pristanu Maribor prejela nagrado za režijski koncept in izvedbo.