Oder
(1)
Tadej Toš
Tadej Toš se sprašuje, kdo je bil Hamlet v resnici. Foto: Mestno gledališče Ptuj

Dodaj v

Kdo sta sploh bila Shakespeare in Hamlet?

Premiera v Stari steklarski na Ptuju
18. maj 2007 ob 08:12,
zadnji poseg: 18. maj 2007 ob 20:34
Ptuj - MMC RTV SLO

Danski princ Hamlet buri gledališke duhove že dolgo. Na Ptuju je tragedijo maščevanja po svoje "obdelal" Tadej Toš.

Tadej Toš se je z eksistencialnimi težavami princa Hamleta boril že v glavni vlogi v spektaklu Stroj Hamlet, ki ga je režiral Samo M. Strelec, v produkciji Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Zdaj pa je igralec Toš po isti drami Williama Shakespeara napisal še avtorski monolog, ki ga predstavlja v Stari steklarski na Ptuju. Dramaturg Toševe avtorske predstave je Rok Vilčnik.

V predstavi Hamlet se Toš med drugim vpraša, kdo sta bila pravzaprav William Shakespeare in Hamlet, kaj je gnilega v deželi Danski in zakaj je znana fraza "biti ali ne biti" vprašanje. Toš išče odgovore tudi na druga vprašanja. Zakaj je Hamlet napisal pesmico o Ofelijinih prebelih grudih? Zakaj Hamlet svojemu stricu reče mama? Zakaj Hamlet reče Ofeliji, naj gre v samostan? Zakaj Hamlet izgovori "slabost, ime ti je ženska"?

Tadej Toš v predstavi Hamlet, katere producent je Mestno gledališče Ptuj, predstavi nekoliko drugačen pogled na Shakespearovega junaka. Igro vseh iger, kot velikokrat označujejo Hamleta, Shakespearovo najdaljšo igro, odigra Toš sam: kratko in jedrnato. Naredil je predstavo, ki je polna preobratov v slogu "stand-up" komedije, cepljene z rock'n'rollom.

Prijavi napako
Komentarji
Aq
# 20.05.2007 ob 23:46
No? In zakaj? Vsaj namig?
Kazalo