Plenjenje je zločin, izplača pa se vendar! Foto: Gledališče Koper
Plenjenje je zločin, izplača pa se vendar! Foto: Gledališče Koper
Primož Ekart
Primož Ekart se tokrat prvič predstavlja v Gledališču Koper. Foto: Mini teater

Nauk Plena, komedije s primesmi črnega humorja, ki je bila premierno predstavljena na odru gledališča Koper, je namreč: Zločin se splača, saj so kriminalci pametnejši (in tudi bolj zabavni) od poštenjakov.



Anarhija, ki je zabavna le od daleč
Plen je komedija, ob kateri se bodo samooklicani varuhi tradicionalne morali smejali z nekoliko grenkim priokusom v ustih. Igra namreč ruši vse "splošno sprejete" vrednote, se iz njih posmehuje in vzpostavlja pravo zabavno anarhijo. Treba je seveda opozoriti, da je tovrstna anarhija zabavna predvsem, kadar jo gledamo od daleč, če smo v njej udeleženi in nam ni dodeljena vloga "močnih" nepridipravov, pa utegne naše navdušenje kaj hitro uveneti.

Posmeh domnevno koristnih ustanov
Joe Orton se je v Plenu poigral s stereotipi, klišeji, norčuje se iz detektivk in gangsterskih filmov in povzema šale iz staromodnih radijskih komedij. Vse to pa so sredstva, s katerimi se Orton "spravlja" na družbene insitucije, katerih delovanje je pogosto prav tako ali pa še bolj kriminalno kot delovanje pravih kriminalnih združb, čeprav so uradno predstavljene kot družbenokoristne in državotvorne.

S projektom Plen je režiserju Borisu Cavzzi v Gledališče Koper uspelo prvič zvabiti igralce Dareta Valiča, Primoža Ekarta in Majo Martino Merljak. Cavazzi so sicer ob strani stali še prevajalec Lado Kralj, dramaturg Matjaž Briški, avtor glasbe Igor Leonardi ter scenograf in kostumograf Damijan Cavazza.