Oder
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
Pasja procesija
Predstavo si je režiser Jure Novak zamislil kot gledališki koncert: v živo odigrani in odpeti songi so umeščeni v vizualno močan narativ, ki ga igralci s pomočjo videotehnike prav tako izvajajo v živo. Foto: SMG / Sandi Fišer
Pasja procesija
V SMG-ju upajo, da bo predstava nagovorila tako odrasle kot tudi mladino. Foto: SMG

Dodaj v

Ko se zverinjak Svetlane Makarovič znajde pred bodečo žico

V SMG-ju koncertna uprizoritev Pasja procesija po pesmih Svetlane Makarovič
24. september 2017 ob 11:31
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Številne generacije staršev in otrok so odraščale ob pesmih Svetlane Makarovič, katerih osrednje teme so drugačnost, drugost in tujost. In to so teme, ki znova postajajo vse pomembnejše. Skladbe, ki bodo otrokom približale tudi temnejše plati sveta, so bile ogrodje za Pasjo procesijo, novo predstavo Slovenskega mladinskega gledališča.

V Slovenskem mladinskem gledališču bo ob 17.00 premiera koncertne uprizoritve izbora pesmi za otroke Svetlane Makarovič, naslovljene Pasja procesija. Pesmi v uprizoritvi v režiji Jureta Novaka so povezane v pripoved, ki "otrokom približa tudi neprijetne plati sveta okoli nas in spodbuja premislek o povezovanju in sprejemanju drugačnosti".

V Pasji procesiji se domače živali in živali z juga srečajo na dveh straneh žice. Sumničavo se motrijo. Začnejo se porajati vprašanja ... Kam je izginila kokoš? Bo kakadu rešil dan? Potrebuje slon nujno medicinsko obravnavo? In kaj natanko počno slinarji v prostem času?

Otroške pesmi Svetlane Makarovič bodo v sodobnih aranžmajih Uroša Buha prepevali igralci Damjana Černe, Anja Novak, Ivan Peternelj in Blaž Šef. Na odru bodo tudi glasbeniki. Poleg kitarista in pevca Buha še Jošt Drašler (kontrabas, baskitara), Vid Drašler (bobni, tolkala, zvočila), Tadej Drobne (saksofon), Rok Šinkovec (klaviature, harmonika, glas) in Matjaž Ugovšek (kitara, glas).

Režijo predstave podpisuje Novak, sicer tudi performer, pisec in prevajalec. Pri svojem delu se je že srečal s Svetlano Makarovič, saj je režiral predstavo za osnovnošolce o sprejemanju drugačnosti Pekarna Mišmaš, prav tako pa je že režiral v SMG-ju - performans Ministrica, ki je odprl 6. festival Prelet, ter predstavo Sokrat, Slavoj in sofisti, avtorski projekt o osebnem političnem angažmaju.

Pasja procesija je nastala v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška, kjer so jo premierno uprizorili že 8. februarja v sklopu festivala Bobri. Ko je SMG Novaku ponudil priložnost nagovoriti otroke in mladino na Bobrih, največjem slovenskem mladinskem festivalu, se je režiser odločil nasloviti aktualno problematiko migracij in tujčevstva. Vselej družbenokritična besedila Svetlane Makarovič so se mu tako rekoč ponudila sama.

"Ker je šlo predvsem za glasbeno uprizoritev, sem najprej k sodelovanju povabil svojega rednega sodelavca Buha, odličnega glasbenika in multiinstrumentalista, ta pa je sestavil zvezdniško glasbeno zasedbo. Ansambel SMG-ja ima kar nekaj odličnih vokalistov in interpretov, tako da odločitev za zasedbo ni bila težka, ko pa je koncept zahteval še animacijo miniatur, sem k sodelovanju povabil večkrat nagrajenega animatorja Leona Vidmarja," je pojasnil režiser.

V živo odigrane in odpete songe so ustvarjalci umestili v preprost, jasen, zabaven in vizualno močan narativ, ki ga igralci s pomočjo videotehnike prav tako izvajajo v živo.

"Mislim, da predstava enako suvereno komunicira z otroki in mladino, ki bodo morda pesmi šele spoznavali, kot z odraslimi, ki si bodo znane napeve v domiselnih novih aranžmajih mrmrali še naslednje jutro," je sklenil Novak.

V SMG-ju bo prva ponovitev na sporedu 15. oktobra.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Janez23
# 24.09.2017 ob 12:27
Če si star 78 let , nimaš otrok , imaš pa 1809,48€ državne penzije, gledaš na ta svet čisto drugače, kot nekdo , ki ima 450 € za 40 let delovne dobe v tovarni, otroke ki zaslužijo 650 € in vnuke , ki prosijo babico za kakšen priboljšek, ker starši ne morejo........
vnk
# 24.09.2017 ob 12:21
Pesmi v uprizoritvi v režiji Jureta Novaka so povezane v pripoved, ki "otrokom približa tudi neprijetne plati sveta okoli nas in spodbuja premislek o povezovanju in sprejemanju drugačnosti".

Veste na kaj me to spominja? Na verouk, kako od malega indoktrinirati otroke, da bodo razmišljali po tvoje in na levi vidim, da čedalje bolj sledijo korakom konzervativne verske desnice. Me zanima, če bo v to svojo zgodbico tudi vpeljal kako ena žival zapelje kombi v gručo drugih živali. Bo morda katera od živali imela doma narejen samomorilski jopič z razstrelivi? Bodo vključena morda tudi posilstva ali pa FGM? Dajmo, prestavite otrokom to temno plat sveta in sprejemanje drugačnosti.

Samo upam, da niti cent javnega denarja ni šel za tole. Sem proti indoktrinaciji, pa naj bo leva ali pa desna. Raje naučite otroke razmišljati z lastno glavo, samo to očitno ni nobeni strani v interesu. Ampak seveda, ko moralizira naša stran, je vse v redu, a ne dragi RTVjevi novinarji?
los-t
# 24.09.2017 ob 15:41
Haha, se pravi, pujs, kura, ovca in koza naj sprejmejo in integrirajo opice, leve in žirafe...dobra...pravljica...za tuje otroke, če bi mela svoje ne bi take klatila.
todo ninjo
# 24.09.2017 ob 13:53
Bo vključila še rdečo zvezdo?
brehme
# 24.09.2017 ob 13:05
Svetlana Makarović ima priviligirano penzijo, za katero skrbijo Slovencelni kakor nas imenuje, in potem nekako vrača usluge ostalim priviligirancem.
smeško 562
# 24.09.2017 ob 12:45
A še ni našla druge teme?
mlamat
# 24.09.2017 ob 12:46
A je mogoče integrirati tigra, slona in zebro na slovensko kmetijo ali pa jih bomo sprejeli samo zato, da se bomo počutili bolje, pa čeprav bodo končali za rešetkami?
Kazalo