Zgodba o Rdeči kapici se v tokratni odrski postavitvi začne na koncu, potem ko sta Rdeča kapica in babica že rešeni ter ko je volkov trebuh zašit ... Foto: Mini teater
Zgodba o Rdeči kapici se v tokratni odrski postavitvi začne na koncu, potem ko sta Rdeča kapica in babica že rešeni ter ko je volkov trebuh zašit ... Foto: Mini teater
Tadej Pišek
Pod predstavo se podpisuje dramski igralec Tadej Pišek, ki redno sodeluje z Mini teatrom, za svoje delo pa je bil večkrat nagrajen, tudi na 12. mednarodnem festivalu poklicnih otroških gledališč v Banjaluki. Foto: SNG Maribor

Pišek bo v avtorskem projektu s pomočjo otrok, lutk in glasbe vsem znano pravljico o Rdeči kapici sestavil na novo ter poiskal še kakšen drugačen konec. Več generacijam je poznana legendarna pravljica o deklici z ljubko rdečo kapico, ki na poti k bolni babici sreča zlobnega volka.

Vendarle neznana znana glavna protagonistka
Ali Rdečo kapico res poznamo tako dobro, je volk zares tako hudoben, je bolna babica res najboljše kosilo za lačnega volka, so vprašanja, na katera bo na svojstven način odgovoril avtor besedilne predloge in igralec Pišek.

Zgodba se v tokratni postavitvi začne na koncu, potem ko sta Rdeča kapica in babica že rešeni ter ko je volkov trebuh zašit. Rdeča kapica se ponovno poda na pot skozi gozd do babice. Po neprijetni izkušnji je strah pred volkom med prebivalci dežele še večji. V gozd si tako razen Rdeče kapice ne upa nihče.

Dati glas tudi tistim, ki ga v preteklosti niso imeli
Predstavljena bo tudi volkova stran zgodbe in predstava bo poskušala odgovoriti na vprašanja, ali je volk res tako strašen, zakaj poje babico, Rdečo kapico, zakaj mu v neki drugi pravljici dišijo trije prašički in zakaj se mu spet v drugi cedi slina po kozličkih.

Avtor predstave je večkrat nagrajeni dramski igralec Tadej Pišek, ki se je do danes, ko dela kot svobodni kulturni ustvarjalec, uveljavil tako v gledališču kot na radiu in televiziji. Po zaključeni akademiji je nastopil v številnih predstavah in performansih v institucionalnih ter neodvisnih gledališčih in produkcijah. Redno sodeluje z Mini teatrom, ljubljanskim in mariborskim SNG-jem, SSG-jem Trst in Biteatrom, deluje pa tudi v polju filmske umetnosti.

Premiera predstave In še Rdeča kapica …, ki je primerna za otroke, starejše od treh let, bo drevi ob 18. uri v Mini teatru na Križevniški ulici, sledita pa ponovitvi na Ljubljanskem gradu, in sicer 21. in 25. februarja ob 17. uri.