Oder
()

Poudarki

  • Hiša otrok in umetnosti
  • Premiera: 28. marca ob 17.00
  • Ponovitev: 29. marca ob 16.00
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 1 glasov Ocenite to novico!
Pri predstavi sta sodelovala še svetovalec za likovno podobo Andrej Štular in Kaja Avberšek, ki je poskrbela za ilustracijo. Na sliki je čajnik iz zvočne kuhinje. Foto: peterkus.net

Dodaj v

Kuhinja, v kateri se namesto hrane kuhajo zvoki

Premiera otroške predstave Zvočna kuhna
28. marec 2015 ob 12:43,
zadnji poseg: 28. marec 2015 ob 14:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prihaja zvočna predstava glasbenika in oblikovalca izvirnih glasbil Petra Kusa z naslovom Zvočna kuhna, ki bo izvedena v Hiši otrok in umetnosti.

V zvočnem performansu njegov avtor Kus - ki se podpisuje pod koncept, režijo in glasbo - raziskuje vzporednice med glasbo in gastronomijo. V interaktivni predstavi, ki se poigrava s situacijo posameznika, ki je občutek okušanja zamenjal s poslušanjem, sam tudi nastopa. V predstavi se posveča prepletanju različnih vlog in načinov zaznavanja gledalca predstave, obiskovalca razstave in poslušalca koncerta.

Kuharjeva usta postanejo ušesa
V zvočni kuhinji se namesto hrane kuhajo zvoki izvirnih glasbil. Kus se v igri predstavi kot kuharski mojster, ki je izgubil okus. Odkrije, da bi ga lahko nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov, saj če dela glasbo, je tako, kot da bi pripravljal in okušal hrano.

Iz kuharja nastane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo "kuha" zvoke, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi. Okvirna tema predstave je sinestezija, povezava sluha z drugimi občutki, predvsem z okusom. Na ta način vzpostavlja povezave med glasbo in gastronomijo, ki sta navzoči v naših življenjih in kulturi, ter jih povzema v multisenzorialni gledališki izkušnji.

Obiskovalci predstave kot gostje kuhinje
Avtor v predstavi omogoča gledalcem, da v določenih delih z igranjem na različna zvočila tudi sami dejavno posežejo v dogajanje. Predstave tako ne le gledajo oziroma poslušajo, temveč v njej tudi sodelujejo in imajo z njo neposreden, fizičen stik. Dogajanje je torej umeščeno v kuhinjo, kamor so obiskovalci povabljeni kot gostje. Predstava sledi zaporedju in dramaturgiji bogatega zvočnega kosila in se konča z delavnico, na kateri se obiskovalci v kuhanju nekaterih zvočnih jedi preizkusijo še sami.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo