V Italiji v zadnjih letih drastično režejo financiranje kulture - ministrstvo za kulturo bo med letoma 2014 in 2016 na leto prejelo 1,4 milijarde evrov, kar je 100 milijonov manj kot lani. Foto:
V Italiji v zadnjih letih drastično režejo financiranje kulture - ministrstvo za kulturo bo med letoma 2014 in 2016 na leto prejelo 1,4 milijarde evrov, kar je 100 milijonov manj kot lani. Foto:
Elizabeth Taylor je z Richardom Burtonom
Samo Richard Burton in Elizabeth Taylor, takrat največji zvezdi na svetu, sta omehčala osebje v Scali. (Burtonova uniforma na sliki je seveda samo filmski kostum).
Daniel Barenboim
Daniel Barenboim, najbrž najslavnejši živeči dirigent na svetu, neotesanih oboževalcev ne prenaša najbolje. Foto: EPA

Predstave se bodo odslej tudi uradno začenjale pet minut po napovedani uri, kar bo obiskovalcem izborilo še nekaj dragocenih trenutkov, da oddajo plašče in se prebijejo do svojih sedežev.

Taka odločitev pomeni precejšnjo otoplitev za operno hišo, ki je od nekdaj prepovedovala vstop zamudnikom. Ti so bili prisiljeni oditi domov ali pa seveda počakati do odmora, kar je lahko tudi slabo uro in pol po začetku predstave.

Pravilo je bilo doslej tako zelo železno, da obstaja ena sama zabeležena anekdota o kakšni izjemi: leta 1972 sta Elizabeth Taylor in Richard Burton v jati paparacev in deset minut prepozno prišla na premiero Verdijeve opere Ples v maskah (Un Ballo in Maschera). Takratni direktor institucije, Paolo Grassi, je bil menda besen.

Varovati skušajo svoje osebje
A zdaj so spremembo uvedli menda predvsem iz skrbi za obremenjeno osebje opere, je razložil novi umetniški direktor Alexander Pereira. "Vsakič, ko so gledalci plačali polno ceno za drage vstopnice in jim je bil nato vstop preprečen, tudi če so zamujali le eno samo minuto, so se brez izjeme znašali nad hostesami in hostesniki," je povedal za časopis Corriere della Sera."Vpeljava tega vmesnega časa zdaj pomeni, da vsak, ki zamudi več kot pet minut, nima prave podlage za pritoževanje."

V New Yorku ni nihče dovolj slaven za izjemo
Seveda niso strogi samo Italijani: Kraljeva operna hiša v Londonu obiskovalce poziva, naj pridejo vsaj pol ure pred napovedanim začetkom predstave. In potem je tu Fred Plotkin, nekdanji nadzornik predstav v Metropolitanski operi, ki se je za Guardian pohvalil, da je bil v svojih časih celo slaven po tem, da je preprečeval vstop slavnim zamudnikom, med drugim indijski premierki Indiri Gandhi in in zunanjemu ministru Henryju Kissingerju. "Obupan študent medicine, ki ga je v opero povabil profesor, mi je celo skušal vsiliti denar. Seveda se ga nisem dotaknil."

Je res treba posebej razlagati, da se v operi ne fotografira?
A Scala vendarle še ni popolnoma opustila standardov: dirigent in pianist Daniel Barenboim je nedavno med izvajanjem Schubertovih del ljudi iz občinstva, ki nebrzdano z bliskavico fotografirajo dogajanje na odru, označil za "slabo vzgojene".

Barenboim je bil v svojem odzivu zadržan. Občinstvo, še posebej pa neko gospo, je opomnil, da je že večkrat prosil, naj ga med nastopanjem ne fotografirajo, in dodal, da počasi izgublja potrpljenje. "Gospa, trudim se vam dati največ od sebe, toda vi tega ne spoštujete," je dejal in dodal: "Tisti, ki med koncerti fotografirajo, so slabo vzgojeni."

Dogodek iz La Scale so italijanski mediji takoj primerjali z izbruhom pianista Keitha Jarretta na jazzovskem festivalu v Umbriji leta 2007, ko je "vsem tistim kretenom s kamerami" med občinstvom zabičal, naj jih nemudoma ugasnejo.

Zaradi dogodka so Jarrettu za šest let prepovedali nastop na festivalu. Leta 2013 je nato nastopil v temi ter se tako ognil nevšečnostim.