Enourna predstava bo na zanimiv način odstirala zgodovino prestolnice. Foto: Simi Merhar/Gledališče Ane Monroe
Enourna predstava bo na zanimiv način odstirala zgodovino prestolnice. Foto: Simi Merhar/Gledališče Ane Monroe
Predstava bo od 10. aprila na sporedu vsak četrtek ob 17. uri z začetkom na Gornjem trgu. Foto: Simi Merhar/Gledališče Ane Monroe
Gledališče Ane Monro je Ljubljanske zgodbe premierno izvedlo lanskega oktobra. Foto: Simi Merhar/Gledališče Ane Monroe

Igralci bodo obiskovalce popeljali v čas in prostor Ilirskih provinc, v Ljubljano, obkroženo z bodečo žico, v čas bratstva in enotnosti, na ples s Povodnim možem, ponudili pa bodo tudi pogled na protestantske ideje in potresno razdejanje mesta ter odprli Pandorino skrinjico današnjega časa.

Predstava se vsebinsko napaja v mestni kulturi in zgodovini, obenem pa urban prostor in zgodovinska dejstva interpretira na uličnogledališki način. Ustvarjalci so v ospredje postavili specifične predele prestolnice, ki običajno niso toliko v ospredju klasičnih turističnih ogledov prestolnice, a imajo kljub temu bogato in zanimivo zgodovino. Kot so zapisali v Gledališču Ane Monroe, mestna arhitektura ob umetniški interpretaciji obiskovalcem ponuja možnost svojevrstnega doživetja Ljubljane.

Predstava bo obiskala tudi javno zaklonišče
Ljubljanske zgodbe se bodo začele na Gornjem trgu in se potem nadaljevala prek Starega trga in Ulice na Grad ter Rožno ulico. Pot med drugim vodi skozi največje javno zaklonišče pod Ljubljanskim gradom, ki je v preteklosti lahko dajalo zavetje skoraj 600 ljudem. Predstava je interaktivna, udeleženci pohoda tako dejavno sodelujejo v določenih delih uprizoritve, s čimer postanejo njeni soustvarjalci.

Predstava v štirih jezikih
Predstava bo od 10. aprila na sporedu vsak četrtek ob 17. uri z začetkom na Gornjem trgu. Namenjena je skupinam do 50 ljudi, zato je potreben predhoden nakup vstopnic na strani projekta www.ljubljanskezgodbe.si. Enourno predstavo bodo uprizarjali v slovenskem, angleškem, nemškem in v italijanskem jeziku. Predstava je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana z namenom obogatitve turističnih ogledov prestolnice.

Pod idejo, zasnovo in režijo projekta se podpisuje Goro Osojnik, v projektu pa sodelujejo igralci Luka Korenčič, Manca Uršič, Tea Vidmar, Silvia Viviani, Renata Vidič, Matjaž Ocvirk in Zdenka Lavrič.