Iz Križank so tokrat odmevale pesmi 50. let. Foto: RTV SLO
Iz Križank so tokrat odmevale pesmi 50. let. Foto: RTV SLO

Muzikal v produkciji hiše Bronowski z londonskega West Enda bo v Križankah na sporedu štiri zaporedne večere, med 19. in 22. avgustom ob 20.30. V glavnih vlogah nastopajo Maggie Lynne (Sandy), Philippa Stefani (Rizzo), Sean Mulligan (Danny) in Dan Burton (Kenickie).

Kot napoveduje Rand, gre za sodobno različico muzikala o tegobah in radostih ameriških najstnikov v 50. letih, ki je bil na Broadwayu prvič uprizorjen leta 1972. "Videl sem samo eno gledališko produkcijo Briljantine, zato sem lahko pri svojem delu začel na novo. Ljudje sicer ne želijo videti sodobne Briljantine, a sem lahko zgodbo vseeno osvežil," je povedal.

Filmu se ni mogoče izogniti
"Pri študiju za predstavo sem raziskoval, kaj se je dogajalo v ZDA v poznih 50. letih preteklega stoletja, prehajanje iz časa stepfordskih žena v čas svobodne ljubezni ... To je pravzaprav bistvo Briljantine," je pojasnil režiser, ki je v preteklih letih na festivalu že gostoval z muzikalom Lasje in Jesus Christ Superstar.

Kako pa je nanj vplival film z Johnom Travolto in Olivio Newton-John? Kot priznava, se mu povsem ni mogel izogniti, vseeno pa je želel gledalcem predvsem približati izjemno zanimivo zgodbo.

"Pesmi so čisto prave za tisti čas"
"Z raziskovanjem sem želel razgaliti osebe v muzikalu in jim dovoliti, da resnično sestavijo zgodbo. Osebe imajo družine, ozadje, niso samo enodimenzionalni liki," je poudaril.

Uspešnost muzikala pripisuje različnim razlogom, med drugim odlični ljubezenski zgodbi, pa tudi izjemni glasbi in besedilom. "Pesmi so čisto prave za tisti čas. Briljantina je muzikal, ki slavi rokenrol, ta pa je oblikoval drugo polovico 50. let. Najstnikom je dal identiteto, svobodo in možnost upora. Mislim, da je bil to začetek vsega, ljudje pa so se lahko izrazili s stvarmi, kot je pričeska v slogu rockabillyja," je še povedal.

Briljantina iz West Enda v Križanke
Briljantina iz West Enda v Križanke