Osrednja premiera sezone 2018/19 Mestnega gledališča ljubljanskega bo krstna uprizoritev drame Tihi vdih decembra na velikem odru. Gre za uprizoritev besedila Nejca Gazvode, ki ga je napisal po naročilu MGL-ja. Foto: BoBo
Osrednja premiera sezone 2018/19 Mestnega gledališča ljubljanskega bo krstna uprizoritev drame Tihi vdih decembra na velikem odru. Gre za uprizoritev besedila Nejca Gazvode, ki ga je napisal po naročilu MGL-ja. Foto: BoBo
Barbara Hieng Samobor
Naslov nove sezone 'Vzgoja srca' so si, kot je povedala direktorica in umetniška vodja MGL-ja Barbara Hieng Samobor, izposodili pri romanu francoskega pisatelja Gustava Flauberta o moderni odtujenosti in eroziji vrednot, to pa so tudi teme, ki se nekako pokrivajo s prihajajočo sezono. Foto: BoBo
Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo v prihodnji sezoni ponudilo enajst premier, in sicer od tega šest na velikem odru in pet na Mali sceni. Foto: BoBo
Janez Pipan
Kot prva bo septembra na velikem odru premiero doživela predstava Mercadet ali poslovni človek, režijo katere je prevzel Janez Pipan, ki je tudi avtor priredbe izvirnega besedila Honoreja de Balzaca. Foto: BoBo
Brane Šturbej in Nataša Barbara Gračner
Prvo slovenska uprizoritev drame Gloria bo v režiji Braneta Šturbeja na ogled oktobra na Mali sceni, Nataša Barbara Gračner pa bo režirala prav tako prvo slovensko uprizoritev drame Pogrešana ameriške igralke, režiserke in dramatičarke Nikole Beckwith. Foto: BoBo

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo v prihodnji sezoni ponudilo enajst premier, in sicer od tega šest na velikem odru in pet na Mali sceni. Vendar pa je ta osnovna tema le "ročaj, ki se ga bodo avtorji oprijeli ali pa ne, saj bodo predstave še kako različne," razložila direktorica in umetniška vodja gledališča Barbara Hieng Samobor.

Potopitev v globine družinskih patologij
Na velikem odru se bo zgodila osrednja premiera sezone, kjer bodo decembra krstno uprizorili dramo Tihi vdih. Nejc Gazvoda v besedilu, ki ga je napisal po naročilu MGL-ja, nadaljuje raziskovanje družinskih patologij, ki so ga zanimale že v drami Menjava straže in gledališki kriminalni nadaljevanki Vranja vrata. Dramaturginja Eva Mahkovic je igro opisala kot tipično Gazvodovo besedilo: "V njem ni nič tragičnega in dramatičnega, napisan je zelo atmosfersko".

Premočrtna usmeritev h kopičenju denarja
Sicer pa bo sezono na velikem odru v septembru odprla premiera predstave Mercadet ali poslovni človek. Režijo je prevzel Janez Pipan, ki je tudi avtor priredbe izvirnega besedila Honoreja de Balzaca. Nastajajočo uprizoritev je označil kot "agitko, sarkastično, cinično, nič vzgojno in zelo nesramno". Gre za velikopotezno zastavljeno komedijo, ki podaja kruto resnično podobo sveta, v katerem je vse podrejeno enemu cilju - kako se z vsemi sredstvi prikopati do še več denarja.

Skupina, ujeta v letališki čakalnici
Že oktobra na velikem odru sledi premiera drame Kresnice, ki jo podpisuje hrvaška dramatičarka Tena Štivičić, režija prve slovenske uprizoritve bo pripadla Nini Rajić Kranjac. Dogajanje je postavljeno v letališko čakalnico, kjer se zaradi odpovedi poletov zaradi slabih vremenskih razmer znajde skupina ljudi. Ko se vrvež umiri, začnejo uslužbenci in potniki odkrivati svoje usode in med seboj navezovati stike. Kresnice so "zelo žalostna zgodba, a duhovito napisana in z veliko humorja," meni režiserka.

Ko ženske govorijo o strasti, vojni in maščevanju
Januarja bo drugi del sezone na velikem odru začela trilogija na Škotskem živeče avtorice Zinnie Harris Ta nesrečni rod. Prvo slovensko uprizoritev trilogije po motivih Ajshilove Oresteje bo režirala Ivana Djilas. Kot je povedala režiserka, gre za besedilo, v katerem so v ospredju ženske, ki ne govorijo o ženskih temah, ampak z enako silovitostjo kot moški govorijo o strasti, vojni in maščevanju.

Plešoči in pojoči Addamsovi
Tradicijo uprizarjanja muzikalov bodo nadaljevali z Addamsovimi. Muzikal, ki je nastal v soavtorstvu Marshalla Brickmana, Ricka Elicea in Andrewa Lippe, je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010. Prva slovenska uprizoritev bo marca premiero doživela v režiji Aleksandra Popovskega.

Tragikomična aktualnost preteklega
Z Molierovo komedijo Tartuffe, ki jo bo režiral Tin Grabnar, bodo aprila sklenili repertoar na velikem odru. Moliere je v Tartuffu neusmiljeno obračunal s hipokrizijo cerkvenih in dvornih dostojanstvenikov, pa tudi z naivnostjo in lahkovernostjo verujočih podložnikov. Kot je povedal Grabnar, je pravzaprav tragikomično, da je to, kar je bilo aktualno tedaj, aktualno še danes.

Na Mali sceni igralci v vlogi režiserjev
V MGL-ju so izpostavili posebnost letošnje sezone, da bodo vse predstave na Mali sceni režirali dramski igralci. Oktobra bo premiero doživela drama Gloria nekdanjega novinarja revije New Yorker Brandena Jacobsa Jenkinsa. Prvo slovensko uprizoritev bo režiral Brane Šturbej. Nataša Barbara Gračner bo režirala prvo slovensko uprizoritev drame Pogrešana ameriške igralke, režiserke in dramatičarke Nikole Beckwith.

Prvo slovensko uprizoritev komedije Odhodi vlakov Petra Zelenke bo režiral Primož Ekart, Boris Ostan pa bo prevzel režijo prve slovenske uprizoritve črne komedije Theresie Walser z naslovom Taka sem kot vi, rada imam jabolka. Zadnjo bodo aprila v režiji Gregorja Grudna krstno uprizorili še dramedijo Ize Strehar Izkoristi me in zavrzi.