Predstava Sneguljčica Mini teatra je gostovala na številnih mednarodnih festivalih, med drugim na Češkem, v Belgiji, Srbiji, Estoniji in Rusiji.  Z njo se začenja tudi letošnje Mini poletje. Foto: Miha Fras/Mini Teater
Predstava Sneguljčica Mini teatra je gostovala na številnih mednarodnih festivalih, med drugim na Češkem, v Belgiji, Srbiji, Estoniji in Rusiji. Z njo se začenja tudi letošnje Mini poletje. Foto: Miha Fras/Mini Teater
Dan Križevniškega soseda in Mini poletje

Pester sobotni otvoritveni program so zaznamovale tudi ustvarjalne delavnice, zvečer pa so si lahko obiskovalci ogledali 250. ponovitev Obutega mačka. Do 1. septembra, ko bo festival zaprl svoja vrata, se bo v Mini teatru na Križevniški ulici, Ljubljanskem gradu in na drugih prizoriščih zvrstila pestra paleta predstav.

V nedeljo, 14. julija, bo premierno uprizorjena Sapramiška v flamščini, sredi avgusta pa bo Mini poletje obiskalo tudi starejše občane v ljubljanskem Domu upokojencev na Taboru, kjer bo ustvarjalnim delavnicam sledila predstava O travniku, metuljih in rožni vili, s katerim bo gostoval Teater Neline iz Slovaške.

Poleg predstav Mini teatra bodo na sporedu tudi gostujoče predstave iz Češke, Slovaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, iz Belgije ter Hrvaške.

Tri izmed predstav, ki bodo gostovale na Mini poletju, bodo poleti gostovale tudi na festivalu Poletni lutkovni pristan v Mariboru: O travniku, metuljih in rožni vili (17. avgust), Budulinek (24. avgust) in Grdi raček (31. avgust).

Posebna pozornost letos namenjena hrvaški umetnosti za otroke
Letošnji festival bo ob vstopu Hrvaške v EU posebno pozornost namenil predstavitvi hrvaške gledališke in lutkovne umetnosti za otroke. Mednarodni festival Mini poletje je nastal v okviru mednarodnega evropskega projekta "Puppet Nomad Academy 3", ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

Dan križevniškega soseda
Odprtje festivala sovpada z Dnevom križevniškega soseda, ko bodo vsi, ki delujejo na Križevniški ulici, odprli svoja vrata. "Z Dnevom križevniškega soseda želimo Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške. Da skupaj odkrivamo vse skrite kotičke, ki jih ponuja Križevniška z okolico. Poskrbeti želimo, da se življenje in kultura ne umakneta z ulice," je pojasnil Robert Waltl.

Dan Križevniškega soseda in Mini poletje