Z videoprojekcijami, animacijami, lutkami, snemanjem v živo, glasbo in petjem so ustvarjalci pričarali sanjsko domišljijsko popotovanje v človekovo telo, ki deluje dosti bolj preprosto, kot si mislimo. Foto: Nejc Saje
Z videoprojekcijami, animacijami, lutkami, snemanjem v živo, glasbo in petjem so ustvarjalci pričarali sanjsko domišljijsko popotovanje v človekovo telo, ki deluje dosti bolj preprosto, kot si mislimo. Foto: Nejc Saje

Predstava, ki jo je Jaka Ivanc režiral po kultni istoimenski Puntarjevi radijski igri, bodo v Mini teatru na Križevniški 1 uprizorili danes ob 17. uri.
Mladinski pesnik in pisec lutkovnih in radijskih iger velja za najbolj prevajanega slovenskega pisatelja radijskih iger vseh časov, svojih radijskih iger pa ni dovolil tiskati. Zbirka štirih radijskih iger s skupnim naslovom Hojlarija in druge radijske igre za otroke je zato izšla šele leta 1993. Za svoje mladinske igre je Frane Puntar prejel tudi nagrado Prešernovega sklada.
O predstavi Medvedek zleze vase je Tanja Jaklič zapisala, da navduši z načinom, "kako sodobno gledališče lahko rekonstruira staro predstavico, ki je v povsem drugih medijskih časih navduševala radijske poslušalce", pa tudi s preprosto, zabavno in poučno razlago zapletene vsebine majhnim otrokom.
Kako zlesti v svoje telo in urediti vse, kar nam nagaja?
Ustvarjalci predstave so Puntarjevo radijsko igro v gledališki prostor prelili s pomočjo kasetofonskih trakov, ki so ohranili slovito zgodbo o deklici z ljubkovalnim imenom Medvedek in njenem najboljšem prijatelju Plezalčku, ki se sprašujeta, kako zlesti vase, ko nam je recimo slabo ali nas boli trebušček, da bi tako lahko kar sami uredili stvari. Ali pa, ko se nas polotijo srčne zadrege, ker smo se po nepotrebnem sprli s prijateljem ali prijateljico. Plezalček je prepričan, da je čisto preprosto zlesti vase in urediti vse, kar nam v našem telesu nagaja.
Z videoprojekcijami, animacijami, lutkami, snemanjem v živo, glasbo in petjem so ustvarjalci pričarali sanjsko domišljijsko popotovanje v človekovo telo, ki deluje dosti bolj preprosto, kot si mislimo.
V predstavi igrata Nina Ivanišin in Primož Pirnat, ki je za svojo vlogo na Festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banjaluki prejel tudi igralsko nagrado.