Moljerada je predelava nekaterih Molierovih del, ki so nastali po režijsko taktirko francoskega umetnika Jean-Luca Prevosta. Foto: BoBo
Moljerada je predelava nekaterih Molierovih del, ki so nastali po režijsko taktirko francoskega umetnika Jean-Luca Prevosta. Foto: BoBo
Moljerada
Igralska zasedba si je za rdečo nit izbrala hinavščino, ki pa je kljub zimsko hladnemu vremenu ogrela občinstvo. Foto: BoBo

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je odvila premiera poulične predstave Moljerada v produkciji Gledališča Ane Monro. Režiser Jean-Luc Prevost je navdih za predstavo črpal iz Molièrovih del, toda ta v poulični različici zaživijo v popolnoma novi luči. V predstavi se bodo skupaj pojavili številni Molièrovi junaki, med njimi Skopuh in Don Juan.

Prevost, vodja francoske zasedbe Les Goulus, je predelavo Molierovih del izvedel že v Avstraliji, Franciji in Kirgiziji. Skupine, s katerimi je sodeloval, so vsakič znova navdihnila druga dela velikega dramatika. Posledično so nastale zelo različne predstave, v katerih pa sta vseeno prepoznavna Molièrov slog in velik vpliv commedie dell'arte, so sporočili iz Gledališča Ana Monro.

Nastavljanje zrcala človeškim pregreham
V gledališču obljubljajo, da bodo ob Moljeradi uživali tako poznavalci kot nepoznavalci Molièrovih del. "Čar tega francoskega dramatika je, da njegove komedije pravzaprav že same po sebi tvorijo skupno rdečo nit - gospodar, služabnik in spremljevalno osebje se vsakič znova spoprimejo z eno ključnih težav - vprašanje je le, kateri izmed sedmih smrtnih grehov je takrat vodil Molièrova razmišljanja," piše v sporočilu za javnost.

V predstavi so "stari mački" Gledališča Ane Monro Goro Osojnik, Borut Canjko in Matjaž Ocvirk združili moči z mlajšimi ustvarjalci. V Moljeradi se jim bodo pridružili improvizator Luka Korenčič ter ulične umetnice Katjuša Kovačič, Manca Uršič, Urška Ličef in Tea Vidmar. Za kostume je poskrbela Meta Sever.

Med zadnjimi uspešnimi produkcijami Gledališča Ane Monro sta predstavi Zlati osel (2008) in Kletka (2010). Ponovitve Moljerade se bodo v tem letu zvrstile v sklopu festivalov uličnega gledališča v Sloveniji in na tujem.

Francosko različico Moljerade si oglejte v posnetku spodaj.