Oder
(2)
Slobodan Milošević
Slobodana Miloševića so leta 2006 našli mrtvega v zaporniški celici, kjer je umrl zaradi srčnega zastoja. Pokopali so ga v rojstnem Požarevcu, pogreba se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: AP
Milica Marković s sinom Markom in njegovo soprogo Milico
Mira Marković s sinom Markom in njegovo soprogo Milico na posnetku iz leta 1999. Foto: AP

Dodaj v

Muzikal o Miloševiću kmalu na odru srbskega gledališča na Kosovu

Premiera je v srbski enklavi napovedana za februar
10. januar 2018 ob 11:35
Gračanica - MMC RTV SLO, STA

"Slobodan in Mira [sta bila] neločljiv par na vrhu države v ključnem trenutku razpada Jugoslavije in definiranja sveta na novo," je za srbske medije dejala Jelena Bogavac, ki je napisala besedilo za prihajajoči muzikal Slobodan šov.

Gre za muzikal o življenju nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in njegovi vplivni soprogi Miri Marković, ki ga pripravlja srbska gledališka skupina na Kosovu.

Predstava v večinsko srbski Gračanici
Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo premiera predstave Slobodan šov februarja v Gračanici na Kosovu. "Vaje se bodo začele sredi januarja, premiero pričakujemo februarja," je za AFP povedal skladatelj Marko Grubić. V muzikalu bodo nastopili člani srbskega gledališča v večinsko srbski Gračanici, kamor so se preselili iz Prištine po vojni v letih 1998 in 1999.

Ključna osebnost vojne na Kosovu
Slobodan Milošević je bil med letoma 1989 in 1997 predsednik Srbije, med letoma 1997 in 2000 pa predsednik Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ) in s tem ključna osebnost v vojni na Kosovu. Njegov režim je bil strmoglavljen oktobra 2000.

Haaško sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji, ki je nedavno zaprlo svoja vrata, ga je obtožilo vojnih zločinov na Kosovu, v BiH-u in na Hrvaškem. Umrl je sredi sojenja leta 2006 zaradi srčnega napada, star 64 let.

Status lady Macbeth Balkana
Njegova vdova Mira Marković, ki je vodila svojo politično stranko in je bila znana tudi kot lady Macbeth Balkana, se je zaradi obtožb o korupciji v Srbiji leta 2003 zatekla v Rusijo, kjer živi še danes. Paru sta se rodila dva otroka, in sicer Marija leta 1965 ter Marko leta 1974.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Bivši uporabnik
# 10.01.2018 ob 14:39
Zadnjikrat, ko sem videl kaj podobnega je bilo v “To be, or not to be” Mela Brooksa z Adolfom Hitlerjem.
Antipater
# 20.01.2018 ob 21:54
Nesrečna politična figura, ki ga je Zahod odkril za časa njegovega službovanja v ZDA in ga postavil na oblast. Po koncu politične kariere je končno spoznal, da ga je Zahod prevaral.
Bil je željan oblasti pod popolno oblastjo soproge Mire. Zelo daleč od nacionalista, verskega skrajneža kot je bil Izetbegović ali šovinista Tuđmana.
V zahodnih medijih označen od garanta za mir in kooperativnega politika, do "balkanskega klavca", ko ni več hotel biti kooperativen. V inkvizitorskem Haškem sodišču so ga umorili preden je doživel sodbo in ga posthumno oprostili vseh obtožb.
Tragična figura, ampak bi se zgodile popolnoma enake geostrateške katastrofe tudi, če bi bil kdo drug na oblasti - kontinuiteta se vleče že od 1945 in se ne bo prenehala dokler Srbija ne bo zreducirana na geografsko predkumanovsko Srbijo iz leta 1912.
Zelo poučen je Slobotov zadnji javni nastop (iguglaj) na tv pred izročitvijo v Hag.
Kazalo