Z osmimi tonyji je slavila romantična zgodba o ljubezni med češko priseljenko, ki prodaja rože, in irskim uličnim glasbenikom v Dublinu. Foto: Reuters
Z osmimi tonyji je slavila romantična zgodba o ljubezni med češko priseljenko, ki prodaja rože, in irskim uličnim glasbenikom v Dublinu. Foto: Reuters
Newsies, tony
Zgodba o uličnih prodajalcih časopisov New Yorka, Newsies, je veljal za močnega tekmeca muziklu Once, a je odnesel le tonyja za najboljšo izvirno pesem ter najboljšo koreografijo. Foto: Reuters

Once je med drugim prejel nagrado za najboljši muzikal, za najboljšo režijo (John Tiffany), najboljšo glavno moško vlogo v muzikalu (Steve Kazee) ter najboljši scenarij (Enda Walsh). Tonyja je muzikal prejel še v kategorijah orkestracije, oblikovanja zvoka, scenografije, oblikovanja luči.
Od enajstih nominacij prejel osem nagrad
Romantična zgodba o ljubezni med češko priseljenko, ki prodaja rože, in irskim uličnim glasbenikom v Dublinu, je osnovan na nizkoproračunskem filmu iz leta 2006, v tekmo za nagrade pa je vstopil z enajstimi nominacijami ter premagal muzikle Leap of Faith, Nice Work If You Can Get It in Newsies. Kot močena tekmec je veljal predvsem zadnji, a je na koncu večera ostal z dvema nagradama. Zgodba o uličnih prodajalcih časopisov New Yorka Newsies je prejela tonyja za najboljšo izvirno pesem (Alan Menken in Jack Feldman) ter najboljšo koreografijo (Christopher Gattelli).
Svojega petega tonyja je osvojila Audra McDonald, in sicer prvega za glavno žensko vlogo v muzikalu The Gershwins' Porgy and Bess. Vsestransko nadarjena pevka, ki se je šolala na newyorškem Julliardu, je dobila tri tonyje, preden je dopolnila 30 let, ima pa tudi dve glasbeni nagradi grammy ter dve nominaciji za televizijske nagrade emmy. Njena predstava je dobila tonyja za najboljšo ponovno uprizoritev muzikala.
Rasne napetosti v Chicagu najboljša predstava
Nagrado za najboljšo gledališko igro je dobila Clybourne Park, zgodba o rasnih napetostih na nepremičninskem trgu Chicaga, za najboljšo ponovno uprizoritev gledališke igre pa je bila proglašena Rudinobova produkcija drame Arthurja Millerja Smrt trgovskega potnika. Tonyja je prejel tudi režiser predstave Mike Nichols.
Tonyja za glavno moško vlogo v gledališki igri je pobral komik James Corden za predstavo One Man, Two Guvnors, nagrado za najboljšo žensko glavno vlogo pa Nina Arianda za vlogo v predstavi Venus in Fur, ki je Christopherju Plummerju ob izročitvi nagrade priznala, da je bil njena prva ljubezen, čeprav le od daleč.
Posebna nagrada in posebno presenečenje
Po letu 1998, ko je dobila tonyja za vlogo v Fantomu iz opere, je tokrat spet slavila Judy Kaye, in sicer za stransko žensko vlogo v Nice Work If You Can Get It. Igralec Hugh Jackman pa je posebnega tonyja presenečeno prevzel kar iz rok svoje soproge Deborre-Lee Furness, ki ga s tem menda ni prej seznanila.
Podelitev, ki jo je prenašala televizija CBS, je že tretjič zapored vodil igralec Neil Patrick Harris, ki je poskrbel za veliko komičnih vložkov. Med drugim se je ponorčeval iz predstave Spiderman, ko je visel z glavo navzdol, privezan na vrv. Nagrada tony nosi ime po vzdevku igralke iz Denverja Antoinette Perry, ki je v času pred drugo svetovno vojno postala uspešna producentka in režiserka.