Zmagovalna predstava je letos  po oceni žirije predstava Blazinec. Foto: JSKD
Zmagovalna predstava je letos po oceni žirije predstava Blazinec. Foto: JSKD
Blazinec, Linhartovo srečanje
Nejc Jezernik je za vlogo Michela v Blazincu prejel matička za igralsko stvaritev. Foto: JSKD
Aulularia, Linhartovo srečanje
Dramska skupina SKPD F.B. SEDEJ iz Števerjana je za likovno celovitost predstave Aulularia prejela posebno priznanje žirije. Foto: JSKD

"Predstava KUD Zarja Trnovlje – Celje Blazinec po besedilni predlogi Martina McDonagha ponuja komplet teatrskih struktur, od dramaturgije in režije do zvočne, pa svetlobne zasnove in izdelanih igralskih kreacij. Bleščeče napisan dramski tekst sodobnega irskega avtorja je osmišljen in nadgrajen z dognanimi prispevki razmišljujočih in inventivnih avtorjev, ki so svoje talente združili v premišljen gledališki dogodek s trdno strukturo in prepričljivimi odrskimi učinki," je v utemeljitvi zapisala žirija, ki so jo sestavljali igralka in večkratna Borštnikova nagrajenka Nataša Barbara Gračner (predsednica žirije), prevajalec in dramaturg Primož Vitez in režiser Predrag Stojmenović, ki si je v treh festivalskih dneh ogledala sedem tekmovalnih predstav.

Na festivalu gledaliških skupin Slovenije in zamejstva so podelili še tri matičke in tri posebna priznanja. Tomaž Krajnc, režiser zmagovalne predstave Blazinec, je prejel matička za režijo, igralca iste predstave, Nejc Jezernik za vlogo Michala in Žiga Medvešek za vlogo Ariela pa sta prejela matička za igralsko stvaritev.

Tri posebna priznanja
Žirija je podelila tudi tri posebna priznanja, in sicer mlajši gledališki skupini KPD Planine Sele iz Avstrijske Koroške za glasbeno interpretacijo v uprizoritvi predstave Opera za tri groše avtorja Bertolta Brechta, dramski skupini SKPD F.B. SEDEJ iz Števerjana za likovno celovitost predstave Aulularia in Živku Beškovniku za vlogo Tupolskega v uprizoritvi predstavi Blazinec.

Za nastop se je potegovalo 125 predstav
Linhartovo srečanje je osrednja in najpomembnejša gledališka prireditev v organizaciji JSKD. Srečanje predstavlja izbor najkakovostnejših predstav slovenskega ljubiteljskega gledališča in je hkrati pregled ljubiteljske gledališke dejavnosti v Sloveniji. V pretekli sezoni se je za nastop na festivalu na lokalni ravni potegovalo kar 125 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas. Selektorica Ana Ruter je med njimi potem izbrala 24 predstav, ki so se z območne ravni uvrstile na regijsko raven, na zaključnem festivalu v Postojni pa se je potem predstavilo sedem predstav.