Kot mačkon De Fyodore nastopa Rok Kunaver. Foto: Urška Boljkovac, LGL
Kot mačkon De Fyodore nastopa Rok Kunaver. Foto: Urška Boljkovac, LGL
Obuti maček
Predstava je primerna za malčke od 6. leta naprej. Foto: Urška Boljkovac, LGL

Predstava, ki je primerna za otroke od šestega leta naprej, prinaša eno najbolj znanih pravljic s čudežnim živalskim pomočnikom, ki ni razširjena le po Evropi, temveč tudi v Sibiriji, Indiji in na Filipinih. Pod prepesnitev se je podpisal Igor Bojović, srbski dramski pisec, ki je za delo prejel več nagrad. Besedilo je prevedel Milan Jesih. V predstavi med drugimi nastopajo Iztok Valič, Rok Kunaver in Jan Bučar, scenografija je delo Mete Hočevar, kostume je oblikovala Jelena Proković. Premiera bo na Odru pod zvezdami ob 19.00.

Mlinar, ki bi bil kralj, in njegov mačkon
Obuti mačkon je zgodba o Todorju, najmlajšem sinu mlinarja, ki si po smrti očeta prizadeva izpolniti njegovo veliko željo: da bi postal kralj. Pri tem mu pomaga nenavadni mačkon De Fyodore, ki ne samo govori, ampak tudi zelo premeteno razmišlja. Ko Todor spozna lepo princeso, maček spretno spletkari v njegovo korist, obenem pa mu pridobi še bogastvo hudobnega velikana in starejša brata osvobodi služenja.

Sreča je na strani pogumnih
Kot pojasnjujejo v Lutkovnem gledališču Ljubljana, zgodba obravnava vprašanje krivice pri dedovanju in potrjuje rek, da je sreča na strani pogumnih, in ne mogočnih. V središče dogajanja postavlja občinstvo, saj so prizorišča nanizana okoli krožne arene, v kateri so nameščeni gledalci. Dodaten čar obujajo skoraj pozabljeni iluzionistični scenski elementi – realistično poslikane kulise v perspektivi, spiralasti valovi, zvoki groma, vetra in dežja.