Premiera Clugove Arhitekture tišine je bila junija v Križankah, oktobra pa prihaja v ljubljanski Cankarjev dom. Foto: Festival Ljubljana
Premiera Clugove Arhitekture tišine je bila junija v Križankah, oktobra pa prihaja v ljubljanski Cankarjev dom. Foto: Festival Ljubljana
Litografija Pabla Picassa na temo Don Kihot in Sančo Pansa
Don Kihot bo prvič prijahal januarja, drugič pa že februarja. Foto: EPA
P. I. Čajkovski: Hrestač
Baletna zgodba o hrestaču bo v prihodnji sezoni ponovno na ogled.

Spored SNG Opera in balet Ljubljana bo v prihajajoči sezoni okrnjen zaradi obnove in dozidave operne stavbe. Sezona se bo tako začela v Cankarjevem domu 30. septembra s koncertom opernih arij, končala pa s v SNG-ju Maribor s premiero opere Knez Igor Aleksandra P. Borodina, ki nastaja v koprodukciji z mariborsko operno-baletno hišo in Cankarjevim domom.



Španski junak kar dvakrat
Leto 2007 se bo začelo z Don Kihotom, ki bo v operi skladatelja Julesa Masseneta premierno zaživel 19. januarja v Cankarjevem domu. Že naslednji mesec bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani na vrsti še ena "porcija" Don Kihota - tokrat kot balet skladatelja Ludwiga Minkusa. Februarja bo ljubljanska operno-baletna hiša sodelovala še pri krstni izvedbi komorne opere Alda Kumarja Povodni mož na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku. 19. in 20. marca bo SNG Opera in balet Ljubljana v sodelovanju z Glasbeno Mladino Ljubljana v Cankarjevem domu vabila še koncert najlepših opernih zborov.

Zamudniki, brez skrbi!
Na sporedu za naslednjo sezono so v ljubljanski operno-baletni hiši prostor dobile tudi nekatere operne (Nabucco, Vesela vdova, La Traviata, La Bohčme) in baletne (Hrestač - Božična zgodba, Romeo in Julija in balet za otroke Kdo je najmočnejši na svetu) uspešnice prejšnjih sezon. Z njimi bodo gostovali na Gospodarskem razstavišču, v Cankarjevem domu in v nekdanjem KD-ju Španski borci v Ljubljani ter tudi v SNG-ju Maribor in SNG-ju Nova Gorica, na različnih lokacijah po Sloveniji pa bodo pripravili tudi več opernih in zborovskih koncertov. Čeprav bo produkcija okrnjena, so se v SNG-ju Opera in balet Ljubljana odločili, da za sezono 2006-2007 ponudijo Abonma zaupanja.